2020-11-07 73 浏览
前两日,朋友话夜晚带我去饮茶食点心,仲可以打靓卡!估唔到佢带咗我去B.Duck & Buffy德记茶楼,又真系几过瘾!周围都系B.Duck嘅踪影,无论墙又好,天花又好,甚至连餐具都系呀!每张枱仲有只B.Duck公仔系到比你慢慢影,劲多打卡位!通常呢类噱头嘢都比人觉得好睇唔好食!但呢到又唔系差㖞,我地总共叫咗6样点心,1个竹筒饭!先讲下个竹筒饭,我地拣咗凤爪排骨, 个竹筒好大个,2-3个人都绝对够食,至于排骨就有大约7-8旧,都算多!排骨都几够味,味道唔差,配埋甜豉油,超好𩠌饭!而点心造型都几可爱,印咗好多B.Duck图案落去,又疯狂打卡先食得!我地分别叫咗烧卖、虾饺、牛肉球、咸水角、虾米肠粉同埋流沙奶黄包!最正真系流沙包,坚流沙,你地睇相就知,仲要热辣辣食,超正!虾饺烧卖水准都贴得住大酒楼!虾肉够爽够弹牙!咸水角好大只!皮唔算厚,啱啱炸起,又系热辣辣,食落外脆内软,馅料够多!唔错!虾米肠以份量称霸!大碟到吓死人!不过都有少少败北位,因为原来唔系煎,系蒸㗎!虽然都好滑溜,但我更爱香口,哈哈!而牛肉球就真系最有惊喜,超超超大粒呀!并非一般酒楼食开嘅Size!牛肉好嫩滑,加埋

最正真系流沙包,坚流沙,你地睇相就知,仲要热辣辣食,超正!

虾饺烧卖水准都贴得住大酒楼!虾肉够爽够弹牙!

而牛肉球就真系最有惊喜,超超超大粒呀!并非一般酒楼食开嘅Size!牛肉好嫩滑,加埋喼汁更加惹味!

2020-11-04
  • 虾饺皇