2009-03-30 72 浏览
我地一行四人,是日共食咗5道菜1.薯仔沙律唔好睇个名就睇少呢度菜,以为"车,薯仔沙律,有咩特别啫?"如果你咁谂就错啦!虽然佢既材料只有一样,就系薯仔,不过个sauce就绝不简单,一定唔系出面食到既味道,好特别!呢个菜系会比到惊喜你,因为单凭外表你真系估佢唔到.2.德国肠并盘拌酸菜德国最出名既食物之一--------香肠,黎到一定要食啦.个并盘总共有5款肠仔,包括"Nuernberg, Weisswurst, Regensburg and Bockwrust" (我谂少咗一样,因为我都系copy佢个官方网介绍),我觉得其中4款肠比较好食,除咁一款幼身最长的比较失色之外.食既时候可以先食d肠仔original既味先,之后可以试吓蘸吓佢个两款mustard, 一款浅色系原味的,另一款黄带棕色既系honey mustard,又有另一番味道.再食埋d酸椰菜,好match.3.德国肉丸拌面粉条此肉丸乃全猪肉肉丸,佢里面加入香草,食落好弹牙,我相信佢系用咗猪某d part整,一定唔止猪肉咁简单.大家千祈唔好except佢系好似意式肉丸咁,完全系两回事.拌碟既面粉条好得意,不是一般意粉类既粉,有咬口,
我地一行四人,是日共食咗5道菜

1.薯仔沙律

2.德国肠并盘拌酸菜

3.德国肉丸拌面粉条

此肉丸乃全猪肉肉丸,佢里面加入香草,食落好弹牙,我相信佢系用咗猪某d part整,一定唔止猪肉咁简单.大家千祈唔好except佢系好似意式肉丸咁,完全系两回事.拌碟既面粉条好得意,不是一般意粉类既粉,有咬口,在坐各位仲觉得有d似生菜鱼肉d鱼肉.至于个汁系一d creamy加香草既sauce, 食完呢3道菜已经饱饱地.

4.茄汁海鲜天使面

人家说去食地方菜就要点返d地道野,千祈唔好点d唔地道野,因为一定唔会太好食.呢句说话果然无错.试问德国乃欧洲中部,又何来海鲜?我相信大家都估到佢应该会系全晚给其他dishes比下去既一位.食到呢度,我已经几饱了,加上对该菜式无甚期望,故放弃之.

5.德国咸猪手拌酸菜

今晚既主角总于出场.听好友讲,呢道菜有两个食法你选,一系焗,一系烚,听建议,焗会好味好多,咁我地就自然选咗焗啦.个猪手d皮脆到痺,将皮下d脂肪烧去,食落只有香脆,绝不肥腻.一啖猪手,一啖啤酒,呢两样野加埋真系一绝.或者配上酸菜,中和返,都非常正.

6. Maisel's Weisse麦啤

waiter哥哥推介,叫咗呢只麦啤,果然无介绍错.入口一阵阵麦味,好smooth,好小酒精味,我信相绝对适合女士们口味.食猪手点可能无啤酒,所以点猪手既朋友,一定要叫返杯饮吓.

其实佢仲有其他野我地都想试,好似好地道,不过因为佢既菜式太过肉类啦,所以好易饱,我想再多5-6位会比较好.
薯仔沙律
德国肠并盘