2023-07-29
尖沙咀新開咗間法國餐廳,無論環境定食物都幾有質素!餐廳設計到成個洞穴咁,燈光藍紅色,營造神秘,夢幻嘅感覺!打卡位仲有個西洋棋樓梯!有少量半開放式主景座位,邊飲酒邊傾計好chill! 🍭Bread Set有3款口味嘅麵包😍 全部熱辣辣仲幾大件!包括有ciabatta、nut bread同法包,三款都好味道!真心高質!🍭Iberico Ham ($230)選用48個月嘅風乾伊比利亞黑毛豬火腿,由師傅即叫即切,ham好有鹹香味,喺口腔久久不散,配搭埋清新嘅無花果同哈密瓜,好享受!🍭Beef Carpaccio ($175)平時唔太敢食牛他他,但呢個我大推!(放心食完冇肚痛) 每片都切得薄薄的,再用大量黑醋同芝士碎調味,好香口,會一口接一口咁食!上面放有新鮮蔬菜同柚子醋晶球,口感豐富!🍭Smoked Eel and Smoked Salmon Salad ($155)本身唔太好鰻魚,但呢個煙燻海鰻真係好有驚喜!比起煙三文魚更好吃更嫩滑!煙三文魚富魚油香,配上紅橙色蕃茄仔同新鮮沙律菜,係開胃嘅菜式!🍭Beef Consommé Royale ($125)必點的法式牛肉清湯,中間放有燉蛋,好似布甸
🍭Bread Set
🍭Iberico Ham ($230)
🍭Beef Carpaccio ($175)
🍭Beef Consommé Royale ($125)
必點的法式牛肉清湯,中間放有燉蛋,好似布甸🍮咁!上面放有一條以忌廉黑松露點綴的法式脆餅,打卡後店員會倒入牛肉清湯,極盡視覺享受!
🍭Lobster Bisque ($175)
選用波士頓龍蝦熬製的法式龍蝦湯,好有龍蝦味之餘唔會濃到有苦味,仲有好靚嘅墨魚汁脆餅伴湯~
🍭Black Truffle Penne ($235)
店員用蓋蓋著上菜,一打開黑松露香撲鼻而來!用上黑松露油及新鮮黑松露片,每條長通粉都沾滿醬汁,好正!
🍭Grilled Iberico Pork Pluma with Black Cherry Jus ($425)
另一主菜揀咗炭燒西班牙伊比利亞黑毛豬,肉質相當嫩滑!配菜嘅紫薯蓉是另一大驚喜,好滑身香口,可以講係食過最好食薯蓉!
🍭Tarte Tatin ($110)
甜品以蘋果撻伴青檸雪芭作結,熱辣辣上碟,青檸雪芭酸酸地解膩~
🍭C'est La Vie ($112)
🍭Apple Juice ($42)