2022-05-21
Chaiwala 呢间印度餐厅🇮🇳🍴,俾人嘅感觉好fancy,从门口嘅外观,真系估唔到呢间餐厅系食印度菜,红色嘅大门🚪,出面嘅招牌又唔明显好易会Miss左,推开对门有啲似爱丽丝梦游仙境的feel🤭,而且装修都好梦幻,十分之舒适,而今次食个Menu系带领City嘅promotion, 每位lunch $198 非常之抵食,仲要撞正今日餐厅有complimentary free flow🍾🥂呢个starters 真系不得了,以为有三个前菜咁多一定会系bite size,点知份量份量十足,而且味道都好好味,食哂啲starters已经饱左一半😗Starters to share Pani puri with jal jeera 🥔🟠呢个系印度非常之常见嘅街头小食,系一个油炸波波,载住啲薯仔蕃茄洋葱🥔🍅🧅,同有少少鹰嘴豆,再淋埋中间酸酸地嘅汁,够哂开胃,建议大家要一啖过食哂,d 汁就唔会流晒出嚟,冇咁论尽Aloo tikki chaat 🥔呢个酸酪薯仔饼,一见面头有咁多酱汁就知味道丰富,薯仔先到饼状咬落都好有口感,食得出系用咗好多香料腌制仲有啲咖喱味,佢有啲鹰嘴豆将加埋啲乳酪酱,成个开胃菜会咸咸
Starters to share
Pani puri with jal jeera 🥔🟠
Aloo tikki chaat 🥔
呢个酸酪薯仔饼,一见面头有咁多酱汁就知味道丰富,薯仔先到饼状咬落都好有口感,食得出系用咗好多香料腌制仲有啲咖喱味,佢有啲鹰嘴豆将加埋啲乳酪酱,成个开胃菜会咸咸地再加埋酸酸甜甜,开胃指数💯
Rara kheema pav “Bombay Bun”🐏🥖
面包系热辣辣非常之松软,仲要有好多牛油香气十足🧈,面包嘅组织绵密有拉丝嘅效果,因为本身唔食羊都好怕接受唔到呢个开胃菜嘅味道,系一个免治羊肉仲要用好多嘅印度香料,羊味都可以接受,酱汁系非常之惹味,令人一啖一啖不断食
净系食呢个starters已经好丰富,其实已经接近半饱状态
Tandoors to share
净系个卖相已经好靓📸,用个下午茶架黎present,够哂fancy
Tandoori hari bori🥦
呢个系类似焗嘅西兰花🥦,焗到好淋,仲有d芝士🧀,个味系香嘅不过西兰花就黄咗少少🤏🏻
Chicken tikka 🐔
睇佢个外皮咁深色仲以为会好咸同埋会鞋,点知完全相反,个鸡肉柔嫩Juicy,又超级多香料,够哂味道,味道丰富得来又唔会过咸👍🏻
Garlic Nann🧄🫓
一上枱已经闻到浓烈嘅蒜头味🧄,薄饼本身空气感十足,松软得黎又带啲烟韧嘅口感❤️,就咁食已经好好味,点埋咖喱又有另一番风味👍🏻,仲要份量超级多,有成一大篮
Old Delhi butter chicken 🥘
唔食得辣嘅朋友可以试呢一款,会有浓郁嘅蕃茄味🍅同埋十分之creamy,用点垫薄饼简直系一流,但鸡肉就会比较硬身少少
Nalli roganjosh (+$58)🐑
个羊膝真系超大只👍🏻,经过左八个钟嘅慢煮,肉质好嫩滑,又可以锁住肉汁,用刀可以轻易切开,食嘅时侯仲可以feel到肉质嘅弹性,酱汁方面就会咖喱味重少少,可以食到辛辣嘅感觉,呢度菜连我本身唔食羊嘅,都十分推荐🙌🏻
Bollywood style 🍮
Cardamom panda cotta mango
甜品就有一个奶冻,虽然系一个好西式嘅甜品,但系佢会用咗一啲小豆蔻,加强返印度嘅元素同埋会用芒果都系比较亚热带嘅生果🥭,奶冻嘅味道浓郁🥛,质地就实咗少少,香浓得来又唔会好滞好腻,为今餐画上完美嘅句号
呢到嘅份份量真系超多,Dining week 嘅Menu真系好抵😊,餐厅complimentary free flow 都冇Hea 你,好主动帮我地fill 👍🏻,环境食物都服务都处于中上水平