2023-06-17
太古城只有好少嘅西餐厅,特别系咖啡室类型,今次太耐冇嚟太古城发现有一间新开嘅咖啡室,除咗日头饮咖啡之外,原来夜晚都有好丰富嘅西餐菜式。-今次同闺蜜二人,总共叫咗一个主菜、一个特色小菜、以及意粉乙份。首先未用餐之前,已经觉得环境气氛都非常好,拱形门嘅二人卡位坐、装修嘅颜色以木制及柔和嘅光线为主,所以感觉好有fine dine气氛。-慢煮和风酱油八爪鱼($168) - 上枱时八爪鱼并得出,因为配菜都好多,例如有沙律、岘、青口、八爪鱼粒等等。不过品尝完个八爪鱼之后,我觉得八爪鱼真系好软熟及入味,酱油精华都入晒喺八爪鱼入面,食落去好软身好容易入口,有少少似食鲍鱼嘅感觉,值得推介呢味菜!-烤彩虹芝麻脆皮羊架($318) - 羊架落单嘅时候叫咗七成熟,羊架嘅味道唔会太骚,加埋特制嘅酱汁,同埋鲜嫩嘅羊肉质感,每一啖都好似慢煮过嘅一样,又嫩又好食。上面嘅七色彩虹非常有趣,估唔到芝麻都有咁多颜色。-海胆竹炭乌冬 ($198)- 意粉嘅质感好有趣,加上酱汁都好搭配,食落去好滑又入味。加埋新鲜嘅海胆简直系绝配,如果多少少配料就更加好,例如加洋葱粒,令口感嘅层次更加丰富就最好啦。