2023-11-29
朋友同我讲怡和大厦既Base Hall有个好正既Food Court🤣,裹面有好多不同Style既小店餐厅🙈,不论系西式、日式、泰式都有,仲话个Food Court成功变成佢饭堂🤔,咁我紧系要黎见识下😈虽然以Food Court格局呈现,但环境好有格调❤️,装修设计带有欧美式风格😛,场内更不断播放流行音乐🎶,气氛Chill得来又好舒服😌,行完一圈之后,最后比一间比”泰Grill"吸引住😝- Grilled Pork Neck🐷 $88猪颈肉肉质焦香惹味😍,油脂香重😗,入口肥嫩以不腻,配上浓郁酱汁更具泰式风味😎- Thai Hainaese chicken rice🐥🍚 $88海南鸡肉份量十足👍🏻,鸡肉肉质嫩滑😋,鸡皮爽弹,更值一赞所有鸡件已经去骨😚,方便进食,油饭带有阵阵鸡油香🐔,粒粒分明🍚,另可配上两款酱汁,一款偏香辣🌶,一款偏甜辣,两款酱汁都可以升华海南鸡味道,变得更惹味🤩- Thai Boat Noodles (Pork) 🍜 $68汤底颜泽较深🥣,味道浓郁带甘甜😙,饮得出用左大量香料制成,仲有微轻花生咸香味🥜,面条比较幼身软燸🍜,挂汤能力很高,轻松咬开,猪肉鲜味幼嫩多汁🐷,炸猪皮
- Grilled Pork Neck🐷 $88
汤底颜泽较深🥣,味道浓郁带甘甜😙,饮得出用左大量香料制成,仲有微轻花生咸香味🥜,面条比较幼身软燸🍜,挂汤能力很高,轻松咬开,猪肉鲜味幼嫩多汁🐷,炸猪皮香口酥脆😛
- Mango Sticky Rice🥭🍚 (另+$48)
新鲜芒果清甜多汁🥭,糯米饭🍚卖相别致,以心形呈现❤️,一边系烟韧紫米,一边系软熟糯米饭,同时可以食到两款不同口感既饭☺️,微暖糯米饭配上浓稠香甜椰浆🥥更滋味
- Thai Lemon Water🍋 (另+$15)
有别于港式柠檬水🍋,泰式柠檬水用左青柠调味,味道酸酸地很清爽解腻🥳
- Thai Milk Tea🧋 (另+$15)
泰式奶茶用咗Cha Tra Mue茶叶🧋,奶味浓厚🍼,茶底清透,奶茶质地入口丝滑😳
估唔到系Food Court都可以Chill住叹高质泰国菜🫡,如果我系中环返工就好🥹,相信我一定会成日过黎食🤣,提提大家张枱到有个木制骰仔🎲,大家可以SCAN QR CODE坐低慢慢点餐,够晒方便🥰
📍泰Grill - 中环
中环康乐广场1号怡和大厦LG楼BaseHall内