2017-02-02
近年韩国盛起,香港开起好多韩国餐厅,包括韩国烧肉、炸鸡、乜鬼韩式年糕寿司啊咁,对于我黎讲,韩国野俾我既印象都系甜中带辣,我自己系无辣不欢,但系辣要系香辣、要系麻辣、要系酸辣,甜辣我唔多中意,一直觉得韩国野既辣唔够刺激,唔够豪爽。咁之但系fd话要食,我都唔会扫佢庆祝,就咁search到呢间cafe式既韩国野,见到网上show出黎个炸鸡几靓,就试下啦。黎到NORAYO K.Cafe,咁晚餐时间7点几都坐满8成人,几乎每台客人都系女仔为主,绝少见到纯男性一台既客人,大家好似完完全全系冲住OPPA 而黎咁。咁一打开menu,好韩既fd就order左牛肉紫菜饭卷$52,我觉得,就系非常普通既饭卷,有红萝卜丝、有酸黄瓜、有牛肉丝,唔系唔好食既,只不过事缘于我自己系一间专卖韩国小食既舖头食过类似味道,个间小店只售$27,分量一样,所以我觉得唔抵食。咁宜家兴食乜来自星星的炸鸡,咁我地都有order一份蜜糖炸鸡,分量还好,有6、7旧都几厚肉既炸鸡,不过粉浆得几厚,表面层蜂蜜汁较得几好,包裹住整旧鸡件。加埋佢d炸鸡放系架船仔碟上面又有路飞既公仔,都几得意。我对韩国野真系麻麻,西餐我ok,咁呢个墨鱼汁意大利