2017-02-02 276 浏览
近年韩国盛起,香港开起好多韩国餐厅,包括韩国烧肉、炸鸡、乜鬼韩式年糕寿司啊咁,对于我黎讲,韩国野俾我既印象都系甜中带辣,我自己系无辣不欢,但系辣要系香辣、要系麻辣、要系酸辣,甜辣我唔多中意,一直觉得韩国野既辣唔够刺激,唔够豪爽。咁之但系fd话要食,我都唔会扫佢庆祝,就咁search到呢间cafe式既韩国野,见到网上show出黎个炸鸡几靓,就试下啦。黎到NORAYO K.Cafe,咁晚餐时间7点几都坐满8成人,几乎每台客人都系女仔为主,绝少见到纯男性一台既客人,大家好似完完全全系冲住OPPA 而黎咁。咁一打开menu,好韩既fd就order左牛肉紫菜饭卷$52,我觉得,就系非常普通既饭卷,有红萝卜丝、有酸黄瓜、有牛肉丝,唔系唔好食既,只不过事缘于我自己系一间专卖韩国小食既舖头食过类似味道,个间小店只售$27,分量一样,所以我觉得唔抵食。咁宜家兴食乜来自星星的炸鸡,咁我地都有order一份蜜糖炸鸡,分量还好,有6、7旧都几厚肉既炸鸡,不过粉浆得几厚,表面层蜂蜜汁较得几好,包裹住整旧鸡件。加埋佢d炸鸡放系架船仔碟上面又有路飞既公仔,都几得意。我对韩国野真系麻麻,西餐我ok,咁呢个墨鱼汁意大利

牛肉紫菜饭卷
蜜糖炸鸡
我对韩国野真系麻麻,西餐我ok,咁呢个墨鱼汁意大利面同埋奶油海鲜章鱼意大利面可以一并讲下,除左颜色唔一样,加埋奶油海鲜章鱼意大利面cream味比较重之外,我觉得呢两碟意粉口味其实差唔多,但系后者海鲜份量多好多,足足有三只青口同埋几只虾,同样价格当然系奶油海鲜章鱼意大利面抵d啦!不过对比起炸鸡同紫菜饭卷,我中意一份多d既,因为炸鸡食到最后其实口会好干,但呢两碟意粉汁多够juicy。
墨鱼汁意大利面
奶油海鲜章鱼意大利面
而至于我title话Fusion韩国菜,Fusion系边呢,其实呢间cafe有融合到韩国材料但配合西式制法,例如系泡菜意大利面啊之类,而我地都order左一份烟肉卡邦尼炒年糕。用左韩国长条年糕,口感软糯,唔会话散开咁,传统卡邦味道加左大量烟肉,我觉得几特别!
烟肉卡邦尼炒年糕
但系总体而言,我自己觉得NORAYO K.Cafe食食物味道尚可,唔会好经验,毕竟主打韩国野,西式料理整得唔算特别好,但味道okay既,不过听讲d女仔黎呢度都系食佢个蜜瓜冰,因为我地觉得唔抵冇试到,如果大家中意oppa,中意影相呃Like,其实不妨一试。
2016-09-16
奶油海鲜章鱼意大利面