之前成日见人介绍呢间位于尖沙咀厚福街既福冈汉堡扒,见到个食法都几特别,我地又未试过,所以今次放工之后决定去试下。MENU都算简单易睇,啱哂我地呢D有选择困难症既人,我地ORDER左一份二人套餐(Ver 4: $356)。入面有一个菠萝烟肉和牛汉堡扒、一个芝士蛋蒜和牛汉堡扒、一个芝士泡豚丼饭同埋两样野饮。餐枱上有一个简单既通风喉,平时都系拉到上天花板,今次见系连去枱底好新奇🤣餐纸亦都有教点煎汉堡扒,原来送上枱时啲材料系哂铁板上面,有蛋汁加埋一啲配料慢慢煎紧,中间有一大旧生既免治和牛汉堡扒。我地可以自由切出想煎既汉堡扒份量,跟住放上热石烧至自己喜欢既生熟程度。菠萝烟肉和牛汉堡扒我地试左两种方法:一种半生熟;一种㶶少少。无论系边一只,入口都爆哂油脂,劲JUICY!肉味都几浓!我自己就中意烧至表面少少㶶,入口外脆内软。虽然佢地有跟调味汁/盐/泡菜,但牛肉本身都有少少调味,所以钟意食到原汁原味既我地,都冇乜点过🤣烟肉都系爆哂油,夹埋汉堡扒食,肉味双倍浓郁!蛋都比较滑,边位仲食到脆边,两只口感好正👍🏻芝士蛋蒜和牛汉堡扒和牛汉堡扒都系一样所以唔讲啦,但呢个蛋加入左芝士,食落好似韩烧既窝边蛋,好正。😋

菠萝烟肉和牛汉堡扒
我自己就中意烧至表面少少㶶,入口外脆内软。

烟肉都系爆哂油,夹埋汉堡扒食,肉味双倍浓郁!
蛋都比较滑,边位仲食到脆边,两只口感好正👍🏻

芝士蛋蒜和牛汉堡扒
薄蒜蒜得好香脆,钟意食蒜既都唔可以错过!
佢地系用薄片蒜,但记得唔好等太耐先食,因为系铁板上不停加热,摆耐左都会㶶。😜

芝士泡豚丼饭
我地食完汉堡扒,仲有一大碗芝士泡豚丼饭😳
食完汉堡扒都几饱,我地尽量食左啲饭~
芝士、泡菜、猪肉又系一个冇得输既组合!
泡菜调味唔会太浓同辣,加入大量芝士,好邪恶😈

总结:虽然店名用福冈命名,但入面都有唔少韩国元素😆
主打既汉堡扒都好出色,冇令我地失望,而且由自己煎都好,毕竟每个人钟意牛肉生熟程度都唔同,仲有得玩有得食。😍
同埋要赞既系店员好细心,会留意热石会唔会有结焦/唔够热,如果有就会主动帮你换。所以都好推介大家黎食!
2023-03-09
芝士泡豚丼饭