2022-07-01
最近留意到观塘有间新新地嘅fusion点心舖,有两只吉祥物(龙师傅同点点),装修新颖可爱,环境新净光猛呢日咁啱约咗朋友出观塘配眼镜,一于去叹杯早茶,食个包先😌🔸一龙大满足(order一笼可以试到6款点心,大🈵足)1️⃣蟹粉菠菜香虾饺: 呢款最得我欢心🥇,蟹粉味香,又有三文鱼籽,仲为我提供少量蔬菜摄取量2️⃣松露野菌晶莹饺: 紫色嘅饺皮够吸睛,咬开松露味浓郁,系我第二至爱🥈3️⃣酸菜鱼凤眼饺: 酸菜味突出,件鱼都大旧㗎,少少辣几开胃4️⃣豌豆桃子: 淡淡地嘅青绿色包皮感觉清新,味道有啲似班兰味,如果个馅可以做到流心效果会更好5️⃣笋尖虾饺皇: 水准达标6️⃣糯米烧卖: 朋友钟意食有糯米嘅点心(糯米卷、珍珠鸡等等),佢二话不说一口就将佢摆落口 😂🔸口水汁龙脷柳鱼肠粉呢个组合好特别,出面未试过肠粉嫰滑,口水汁香辣惹味龙脷鱼柳本身味淡,用口水汁去衬佢效果唔错肠粉下面仲有大量青瓜丝,帮助中和口水汁嘅辣,亦为呢朝嘅早茶提供蔬菜摄取量 🥒🥒🥒🔸马拉小笼包小笼包皮薄,好似马拉糕咁嘅色,卖相唔算吸引,但味道搭够汤汁嘅肉骨茶味几浓郁如果猪肉馅多番少少,就可以成为encore之选呢度嘅fusion点心几特别,用料嘅组合好有创意、好
呢日咁啱约咗朋友出观塘配眼镜,一于去叹杯早茶,食个包先😌
🔸一龙大满足(order一笼可以试到6款点心,大🈵足)
5️⃣笋尖虾饺皇: 水准达标
🔸口水汁龙脷柳鱼肠粉
呢个组合好特别,出面未试过
肠粉嫰滑,口水汁香辣惹味
龙脷鱼柳本身味淡,用口水汁去衬佢效果唔错
🔸马拉小笼包
小笼包皮薄,好似马拉糕咁嘅色,卖相唔算吸引,但味道搭够
汤汁嘅肉骨茶味几浓郁
如果猪肉馅多番少少,就可以成为encore之选
呢度嘅fusion点心几特别,用料嘅组合好有创意、好有新鲜感,呢日只系试咗3笼点心,仲有好多想试,下次要再嚟试多几款先得~ 龙虾汁墨鱼烧卖、脆脆富贵红米肠粉、凤尾虾多士、一口咸水角、肉松马拉糕……
顺带一提,几欣赏《龙点心》落单嘅app,除咗版面设计精美之外,每一项点心都有简单资讯讲吓用咗乜嘢材料,同埋致敏原信息,好细心呢❣️