2022-01-25
出到街有阵风吹黎冻冻哋,又想食热辣辣嘅烧肉,去左大阪烧肉试吓先。午餐餐牌有二人餐,三人餐,大部份系单人烧肉餐或饭餐。唔洗谂,叫左个最贵嘅和牛豪华二人前,$538另加一,包和牛肉眼,薄切和牛肩肉,牛肋肉,黑豚腩肉,上等牛肋肉,牛胸腹肉,白饭,汤,沙律,泡菜。和牛肉眼服务员话系日本黎,超薄切,上面加左少少白芝麻粒同黑胡椒调味,伴有好辣嘅芥末酱。我哋烧得生生哋就食,非常腍,入口即熔,肉汁丰富,不过好多肥膏。薄切和牛肩肉真系超薄切,好烂蓉蓉,毫无质感可言,不过唔韧。烧肉汁好浓,味道主要食汁。另配两只生鸡蛋连酱汁,颇咸。牛肋肉,黑豚腩肉,上等牛肋肉,牛胸腹肉每款4块,除左豚肉,全部都得半块。有啲系切成三角形,好虾人烧。牛肋肉算嫩;黑豚腩肉唔够脆不过够腍;上等牛肋肉算好食嘅,有肉汁;牛胸腹肉有筋,较韧。全部烧肉都已经加好同一款烧肉汁,主要味道系个汁。枱上嘅烧烤炉发热唔多平均。白饭大大碗,湿润度啱啱好,我平时少食饭,不过今餐唔食唔够饱,好彩质素可以。汤系红白萝卜昆布汤,好细兜。沙律系生菜蟹柳蟹籽沙律,沙律酱唔多,蟹籽脆卜卜,质素正常。泡菜正常,加左少少白芝麻粒喺上面。总括而言,价钱贵,份量少,超薄切
和牛肉眼
和牛肉眼
薄切和牛肩肉
薄切和牛肩肉
牛肋肉,黑豚腩肉,上等牛肋肉,牛胸腹肉
白饭
汤系红白萝卜昆布汤,好细兜。
汤
沙律系生菜蟹柳蟹籽沙律,沙律酱唔多,蟹籽脆卜卜,质素正常。
沙律
泡菜正常,加左少少白芝麻粒喺上面。
泡菜
总括而言,价钱贵,份量少,超薄切同细块,性价比好低,冇下次,下次要返去牛角先得。