2024-05-16
已经唔系第一次到日本过江龙拉面店「GOGYO五行」用膳,而作为海鲜控嘅我如今再次光临,绝对系冲住餐厅嘅期间限定「浓厚龙虾沾面」而嚟。虽然餐厅系拉面店,但地方宽敞又舒服,环境上就结合咗日式居酒屋同西式酒吧嘅设计。餐厅除咗有提供拉面和沾面外,亦有不同嘅佐酒小食、寿司、主菜、甜品同手工啤酒等食物同饮品。浓厚龙虾沾面龙虾沾面绝对不负我所望,原条龙虾尾以慢煮方式烹调,入口爽弹又鲜味十足,龙虾尾亦早已拆肉以方便进食,餐厅实在非常细心!汤底浓郁而不失鲜甜同咸香味,满满都系海老同埋豚骨嘅精华,配上爽弹嘅面条就可以完美地挂满汤底嘅精华。其实汤底嘅原味已经好浓郁,餐厅仲额外提供海老味噌,令汤底嘅鲜味变得更有层次!沾面更配搭咗叉烧、芝士脆饼、半熟玉子、紫甘蓝泡菜、水菜同巴马臣芝士,丰富得嚟又有层次!食完沾面仲可以将饭加入汤底之中而变成炖饭,芫荽更可增添清新嘅元素,食落去都特别滋味!焦香味噌和牛三文治面包烘至香脆可口,而牛肉则用上鹿儿岛和牛,入口肉味香浓而充满脂香感,配上咸香嘅味噌就已经好好味,再配以旁边甜甜酸酸嘅芥末就变得更有层次,又有解腻嘅作用!自家制免治鸡肉鸡肉肉质松软而充满肉香味,内里夹杂咗香葱,食落
沾面更配搭咗叉烧、芝士脆饼、半熟玉子、紫甘蓝泡菜、水菜同巴马臣芝士,丰富得嚟又有层次!食完沾面仲可以将饭加入汤底之中而变成炖饭,芫荽更可增添清新嘅元素,食落去都特别滋味! 焦香味噌和牛三文治
面包烘至香脆可口,而牛肉则用上鹿儿岛和牛,入口肉味香浓而充满脂香感,配上咸香嘅味噌就已经好好味,再配以旁边甜甜酸酸嘅芥末就变得更有层次,又有解腻嘅作用! 自家制免治鸡肉
鸡肉肉质松软而充满肉香味,内里夹杂咗香葱,食落去就更为清新可口,配上日本蛋黄后,入口更为湿润又creamy,味道亦变得更为丰富! 生菜明太子豚腩卷
脂香感十足嘅豚腩充满肉香味之余,又不油腻,配上咸香嘅明太子同爽口嘅生菜不但增添清新嘅感觉,亦令口感更为丰富,三者配搭得宜又好味! 盐味豚腩
豚腩入口咸香,肉香味十足,而肉香味之中又不失脂香感,口感爽弹又惹味!
整体而言,今次用餐后发现餐厅食物质素不但有水准,更比早前到访嘅时候进步了不少!而服务更加系非常贴心,不时留意我哋嘅需要,又不时主动询问我哋嘅意见,可见餐厅力求进步,绝对值得称赞!