2024-02-09
庆祝生日🎂或纪念日🎉揾餐厅嘅话,当然要揾间食物有质素,有景,先有vibes啦!😏今次就同小妹去左The One嘅「铁板烧海贺」~我地预早book左靠窗座位,咁就可以饱览维港醉人海景,用餐体验无懈可击!😎如果唔洗睇景,都可以坐吧台,可以欣赏师傅为你即席烹调~☺️我地叫左个二人套餐($2480/2位),有8个course。因为「铁板烧海贺」和「Harlan’s」系姐妹店,所以都可以order到「Harlan’s」嘅cocktail!🍸The Oriental Pearl($138)‼️推荐‼以东方之珠命名的鸡尾酒,以Gin作基酒,加上西柚及柠檬🍋,味道清新,加上面头用蛋白打成的泡沫,饮落香滑refreshing~🥂The “HK”($138)虽有系sake base,不过味道有啲似Prosecco…🤔🦀蟹肉无花果沙律沙律菜和无花果,加上一丝丝嘅新鲜蟹肉,鲜甜开胃🤤~🐟三文鱼籽伴海云醋海云入口滑溜,有点爽口,连醋一起吃下口感清凉,酸醋汁酸得开胃,加上晶莹剔透嘅三文鱼籽,味道更鲜香。💕矶煮鲍鱼‼️推荐‼原只新鲜鲍鱼,口感细嫩弹牙,配上煮至清甜软腍嘅日本大根,蘸上紫菜蚝汁,味道👅更鲜味!鹅肝‼️推荐‼两
当然要揾间食物有质素,有景,先有vibes啦!😏
今次就同小妹去左The One嘅「铁板烧海贺」~
如果唔洗睇景,都可以坐吧台,可以欣赏师傅为你即席烹调~☺️
因为「铁板烧海贺」和「Harlan’s」系姐妹店,
以东方之珠命名的鸡尾酒,以Gin作基酒,
加上西柚及柠檬🍋,味道清新,
加上面头用蛋白打成的泡沫,饮落香滑refreshing~
🥂The “HK”($138)
🦀蟹肉无花果沙律
沙律菜和无花果,加上一丝丝嘅新鲜蟹肉,鲜甜开胃🤤~
🐟三文鱼籽伴海云醋
加上晶莹剔透嘅三文鱼籽,味道更鲜香。
💕矶煮鲍鱼‼️推荐‼
原只新鲜鲍鱼,口感细嫩弹牙,
配上煮至清甜软腍嘅日本大根,
蘸上紫菜蚝汁,味道👅更鲜味!
鹅肝‼️推荐‼
两边煎至金黄色,配上旁边嘅脆多士一齐食,
唔洗蘸酱汁都已经好味🤤
🦐大虾
都几新鲜,口感爽口弹牙
配上🦀蟹羔酱一齐食,味道更提鲜!
肉类可以二拣一~分别有A4宫崎牛或爱媛县产鸡肉。
🥩A4宫崎牛‼️推荐‼
和牛肉质柔软细腻,油脂均匀分布,
咬下去满满肉汁,油脂香散布整个口腔,肉香味美~☺️
可以蘸上旁边嘅松露酱,或夹上蒜片一齐食,味道会更有层次~😏
🍚炒饭
炒饭饭粒炒至干身,粒粒分明,没有半点油腻感
两种味道都唔错~
黑松露和牛炒饭散发淡淡牛肉和菇菌香~
樱花虾味口感则比较突出,
个人比较喜欢樱花虾~☺️
🍨甜品可以拣 抹茶芝士蛋糕 或 南瓜红豆沙
🎃南瓜红豆沙
红豆沙添加了南瓜,更有口感~