2017-05-21
自从上次食过一次,已决定会再光顾的一间餐厅。今晚7点20分去到,唔洗等位。虽然选择唔算十分之多,但都拣咗一轮😛决定order「日式酱烧猪软骨温泉蛋饭」,同encore返上次食过嘅「三层浦烧鳗鱼滑蛋饭」。呢碗饭𩠌方面有猪软骨、温泉蛋及鲣鱼干,而饭系用日本米。本人极喜爱用蛋黄捞饭食,简直系绝配😋猪软骨不是很淋那种,有𡁻口的,但因为本人不太喜欢猪软骨,所以个人觉得呢个饭系ok的。至于鳗鱼饭就依然好味,鳗鱼肥美,浦烧酱汁味道亦恰到好处,个人觉得滑蛋亦刚好,啱我口味,而每个餐都会跟一杯杂菜汤/沙律及一杯$35嘅饮品。杂菜汤明显系健康之选,系少盐的,觉得咁样嘅配搭非常之好最后到饮品,我哋都喜欢饮咖啡,所以拣咗Flat White & 一杯可可碎焦糖氮气咖啡(呢杯过咗$35,要加钱)。我哋都系第一次饮氮气咖啡,咖啡入面有少少气都几特别,但又带少少酸味咁,所以都系较喜欢上次饮嘅caffe latte多d。呢度食物质素稳定及价钱合理,亦都感到制作用心,不马乎,我一定会再光顾的。
日式酱烧猪软骨温泉蛋饭
三层浦烧鳗鱼滑蛋饭