2019-04-11
之前睇报导介绍,见到店主自开小店,蛋糕款式亦会不断更新,一直都想揾个机会试下。有一日平日想同朋友揾个地方hea坐下,就谂起小念头。入到去因为刚刚开门,未有其他客人,店内每一张台台凳凳都有啲唔同嘅特色,加上唔会太迫,真系好适合同朋友黎倾下计、休息下。我地点左两款蛋糕,一款系泰式奶茶味,一款系紫薯味,睇黎两款都系小念头嘅signature蛋糕款式。原本比较期待泰式奶茶个款,但食完反而紫薯味个款更加惊喜!(当然两款都值得试下)因为紫薯个款入面真系有啲紫薯泥,令成件事更加有口感,唔会食黎食去都系得cream同蛋糕,下次黎都会再encore哩款!另外点左杯野饮,系一向都大爱嘅伯爵茶,哩杯系伯爵奶茶,上嘅时候杯入面系伯爵茶味嘅冰粒(其中两粒仲系鸭仔形状,好趣致!),另外会有杯打热左嘅奶,再倒落去,成杯奶茶都好滑,亦有浓浓嘅伯爵茶味!到临走有另外三对客人,整体黎讲都好安静,好舒适!希望哩一类型嘅小店可以保持本质,同时长做长有啦