2016-01-16
上个月系上环觅食,经过苏杭街比一间装潢非常新潮夺目的餐厅引左入去 - Foxtail & Bromcorn门面及招牌都以「&」的符号作为店名,真系几靓同几型。店内主色是浅蓝色,好舒服同埋好抢眼 位置唔算大,但系店主好识利用空间,全间店都坐到二十人左右,但系又唔会觉得台贴台咁逼,最紧要个灯光好柔和好舒服。「&」独家制造的辣椒油,睇落好足料,有花样八角辣椒等等,樽身真系好靓,成间店都可以用靓字黎形容,岩晒我:P(心心眼)餐具都以「&」符号为设计蓝本,由细微既位可以睇得出呢间店好比心机经营,值得比个赞比呢间店。讲左咁多店内既装修,系时间到我地既主角食物。呢间店以面食为主打,取材于不同国家地区既面食,有台北、杭洲、东京、厦门等等。最后简左呢两个,由于佢地店每个月会转餐牌,所以我都唔肯定你地揾唔揾得返呢款。海南鸡捞面鸭胸肉捞面森巴酱牛肉(5星)鸡胸杂菜沙律评价:呢间店真系好靓之外,我摸不透佢地点解以面食为主打,首先,面质过淋,酱汁过少,酱汁捞堆去淋巴巴的面,整碗面即时变成一旧旧面团。唔好食之余个口感都好差,而且酱汁太少捞堆去咁大碗面到变得非常啖味,海南鸡似白恰鸡完全无味。唯一想赞既系森巴酱牛肉,
- Foxtail & Bromcorn
门面及招牌都以「&」的符号作为店名,真系几靓同几型。 店内主色是浅蓝色,好舒服同埋好抢眼 位置唔算大,但系店主好识利用空间,全间店都坐到二十人左右,但系又唔会觉得台贴台咁逼,最紧要个灯光好柔和好舒服。 「&」独家制造的辣椒油,睇落好足料,有花样八角辣椒等等,樽身真系好靓,成间店都可以用靓字黎形容,岩晒我:P(心心眼) 餐具都以「&」符号为设计蓝本,由细微既位可以睇得出呢间店好比心机经营,值得比个赞比呢间店。 讲左咁多店内既装修,系时间到我地既主角食物。
呢间店以面食为主打,取材于不同国家地区既面食,有台北、杭洲、东京、厦门等等。最后简左呢两个,由于佢地店每个月会转餐牌,所以我都唔肯定你地揾唔揾得返呢款。 海南鸡捞面 鸭胸肉捞面 森巴酱牛肉(5星) 鸡胸杂菜沙律
评价:呢间店真系好靓之外,我摸不透佢地点解以面食为主打,首先,面质过淋,酱汁过少,酱汁捞堆去淋巴巴的面,整碗面即时变成一旧旧面团。唔好食之余个口感都好差,而且酱汁太少捞堆去咁大碗面到变得非常啖味,海南鸡似白恰鸡完全无味。唯一想赞既系森巴酱牛肉,肉质好软熟而且森巴酱好香好蒜,辣味带少少酸而且好清新,成个配搭都好高级。另外沙律都尚算不错,鸡胸炸过非常香口,配上芒果好开胃,作为前菜算出色。
虽然「&」面食对我而然并唔吸引,不过如果下次经过想食个Light dinner,佢既牛肉同埋沙律都都会系我既选择。
5星为满分
味道评分:☆☆