2009-06-23
为庆祝友人生日, 4个女人星期六订位黎食high tea. 入到去觉得间hotel实在好潮. 非常boutique hotel feel. 所有野都好型, 连座位都型过人 (虽然坐落唔系太舒服). 可能座位较大, 感觉上都几逼. 叫左一high一low (即系一西一中). 茶黎先. 发现系用中式茶壶装的茶包茶. 茶好淡. 奇怪在4个人4壶茶. 净系放低一set糖. 个糖架依然有型, 但得4粒糖: 2粒白, 2 粒黄. 一人一粒乎?! 野食黎~ 有型的盘装得满满. 每件野睇落都好精致 (aka好细件). 有个现象好特别. 有d野系单数的. 例如: 3个macaroon. 首先食个high tea重头戏: Scone. 个样比平时黄. 同细. 蔑开已经觉得好散. 食落都唔系scone, 系蛋糕. 唔明点解scone系旧蛋糕. 如果佢唔打算整旧scone, 但又点解有clotted cream同jam. 点知失望后陆续再有失望.Parma Ham open sandwich 的Parma Ham 好干. 冇搽任何野, 更干. 面包亦好 ‘奀’ 叉烧酥涵OK. 味都可以. 但绝对唔系酥. 淋到
叉烧酥涵OK. 味都可以. 但绝对唔系酥. 淋到晕. 亦唔热.
其实食到第三旧, 本人已经冇乜兴趣再食. 因为so far冇旧合格.
跟住食左旧扁平长方形蛋糕, 有旧枣响面的迷你朱古力批(但原来里面都系蛋糕), 仲有纽结糖, 棉花糖.
友人问左句: “点解呢度d野全部都好似受左潮o甘?! “ 就正是所有野食既总结.
全部野最好食系佢兜新鲜berries.
服务以5星黎讲可以话唔合格. 卑错茶系小事, 但 + 唔会斟茶 + 叫你罗野唔冇左件事 = 唔OK.
总结: 5星high tea每人百二真系平. 但平唔系难食的理由. 仲要系冇件好食. =.=. 差唔多价钱IFC Palace Cafe好食好多. 永远都唔会再黎High tea了. 饮野可以考虑. 因为个场实在几型.