虽然小弟超级馋嘴,任何地方美食一概来者不拒,但毕竟都系华人肠胃,食粥粉面饭点都会频密一啲。帮趁过谢菲道南记好多次,今日又喺附近做Gym,留意左对面有间叫兴记嘅面铺好耐,留意嘅原因,系佢地仲系卖紧HK$19一碗粉面,牛腩、云呑同埋鱼蛋粉面通通都系卖HK$19,卖到咁平当然要试下质素点样。入内坐底大概中午十二点左右,食客只有七八个,人算少。叫左碗牛筋河同加左杯豆浆,河粉大概5分钟就嚟左,但杯豆浆就连续两次漏单,我差唔多食完碗面佢先俾我,隔离枱食客都有相同情况,当时铺头只有两位员工,但食客唔多,一杯豆浆要落三次单先到,真系几难接受嘅事实。牛筋河 HK$19卖相同份量都比好预期好㖞,有成十件牛筋咁滞,多过一碟酒楼牛孖筋嘅份量!河粉都可能有成四份一斤!味道真系几唔错,筋炆得好焾滑,柱侯酱味道入哂牛筋。河粉好滑漏,无米糠味。汤食唔真有咩料煲嘅,入口有鲜味,我食完离开左半小时都唔会话好口渴,应该放左唔太多味精。老实讲,呢个牛筋河我觉得十分超值,卖HK$30 都一啲唔过份。豆浆 跟粉面加HK$3淡而无豆味,亦无甜味,但卖咁平而份量有8安士以上,当水饮都抵啦!其实已经大半饱,可以走得,但都忍唔住要叫多碗

入内坐底大概中午十二点左右,食客只有七八个,人算少。

牛筋河 HK$19
牛筋河
卖相同份量都比好预期好㖞,有成十件牛筋咁滞,多过一碟酒楼牛孖筋嘅份量!河粉都可能有成四份一斤!味道真系几唔错,筋炆得好焾滑,柱侯酱味道入哂牛筋。河粉好滑漏,无米糠味汤食唔真有咩料煲嘅,入口有鲜味,我食完离开左半小时都唔会话好口渴,应该放左唔太多味精。

豆浆 跟粉面加HK$3
豆浆

其实已经大半饱,可以走得,但都忍唔住要叫多碗云呑面睇下个质素如何!

云呑面 HK$19
云呑面
云呑
面较小弟预期好食好多,枧水味有但唔算重,而且好爽口汤头应该用虾壳、虾皮、少许猪骨加鸡粉味精煲成嘅,但头先讲过汤有鲜味而食完唔太口渴,已经真系非常唔错。云呑猪肉同虾嘅比例大概一样一半,虾啤水做得好,爽口唔韧,要一赞嘅系虾肠去得好干净,唔会喺云呑里头见倒含住成泡沙嘅情况,虽然用料一般,冇大地鱼粉同虾子,但咁嘅价钱,咁大嘅份量,真系冇法挑剔喇!

总结: 抵食爽大件,一间性价比非常高嘅铺头!
2016-02-21
$41 (早餐)
牛筋河
云呑面