餐厅: 一念素食
资讯:

餐厅: 一念素食
资讯:

2022-07-13 2449 浏览
作为一个曾经多次喺香港大学内进食嘅一位食客,一念素食无疑系全个校园最好食嘅餐厅。一般而言,素食(或者话「食斋」啦)都俾人一种好寡淡无味嘅印象,但一念素食嘅「斋」却一啲都唔 Dry,而且好美味,可以话系 HKU 学生嘅恩物。环境与价格一念素食同好多其它嘅斋舖好唔同,佢既定嘅落 Order 方式系自己夹然后按重量埋单,100克嘅食物大概 $17,但亦都有其他嘅套餐(例如系米线同下午茶套餐)供食客选择。而因为有唔少嘅食物都比较多水份嘅关系价钱并唔算系好平,但胜在有无限嘅汤,且白饭任装,所以无论食平啲食贵啲都可以保证你食饱饱。要注意嘅系而家由于疫情关系每次去装饭毕汤嘅时候都要用新碗,夹嘢食嘅时候需要佩戴手套,可见呢间餐厅嘅细心之处。服务质素讲到细心,一念素食嘅服务质素都有值得表扬嘅地方。你一定以为一间自助形式嘅餐厅无咩服务嘅质素可言啦,但咁就大错特错喇。𠮶次去用餐嘅时候因为想欣赏下风景所以坐咗出面,但结果发现有好多蚊所以想坐返入去。当时餐厅嘅职员唔单止帮我哋手搬返啲嘢入餐厅,而且见我哋被蚊咬仲俾埋无比滴我哋查添!呢个位真系加爆分!食物质素讲咗咁耐都未开始讲食物。一念素食俾食客选择嘅食物种类繁多

环境与价格

服务质素

食物质素

讲咗咁耐都未开始讲食物。一念素食俾食客选择嘅食物种类繁多,简单之青菜豆腐、复杂至素肉丸同春卷都有,甚至有各种甜品比食客选择。正如第一段所讲,食物嘅味道真系好好,素肉嘅味道同真嘅肉类不相伯仲,且整体味道唔会太淡,亦都唔会太浓,恰到好处。虽然系自助嘅形式,但系食物嘅温度亦都得到保持。系饭方面佢哋以红米混合白米,使之更加有层次;至于汤,今次饮嘅冬瓜萝卜眉豆汤,味道非常之清甜,而且饮落口舒服,真系饮完一碗又一碗。虽然今餐以食斋黎讲食得有啲贵,但系净系个汤就已经值回票价!