2024-10-07
啱啱入HKU Year 1嘅时候已经有friend带我去食𠮶时得一间「彩aya」沾面店,特别在面底有限定味道🍜例如胡椒、柚子等事隔四年,发现佢开埋汤拉面店专卖四款拉面,主打鸡白汤底▶️ 鸡白汤慢煮鸡胸、豚叉烧+溏心蛋拉面 ($90)泡系鸡白汤底奶白色,味道浓郁又creamy🤤唔会过咸,饮多几啖都得豚叉烧超薄身,肥瘦交集🐷味道正常有惊喜系慢煮鸡胸❗️四厚片粉嫩鸡胸入口软腍,做到啱啱熟食过咁多唔同鸡胸,呢个可以话系世一拉面全自家制,可选小麦或柚子味钟意食硬面嘅我拣咗Al dente见到一粒粒小麦粒,口感上就冇特别不过本身面质幼身得来够烟韧有咬口👍🏻索汤耐都唔会淋,好好食~面头有炸牛蒡,记得要即刻食先会脆口原只溏心蛋一笃就爆浆🥚蛋黄晶莹剔透超入味,完美~另外仲有紫菜同海带作配衬▶️ W双头汤 (鸡白汤+樱花虾、鲣鱼)濑户内海广岛蚝+新鲜蚬+豚叉烧+溏心蛋 ($95)汤底金黄色,混入两款汤头,味道较复杂而有层次冇鸡白汤creamy但带鲜甜味濑户内海广岛蚝同蚬肉极新鲜,明显唔系雪藏货🦪拣咗柚子面,真系黄色架!味道上唔太食得出,幸好碗边提供柚子味Wasabi搭配埋咁食就好重柚子清新酸甜味🍋仲会有啲辛辣,
事隔四年,发现佢开埋汤拉面店
专卖四款拉面,主打鸡白汤底
▶️ 鸡白汤慢煮鸡胸、豚叉烧+溏心蛋拉面 ($90)
豚叉烧超薄身,肥瘦交集🐷味道正常
有惊喜系慢煮鸡胸❗️四厚片粉嫩鸡胸入口软腍,做到啱啱熟
食过咁多唔同鸡胸,呢个可以话系世一
拉面全自家制,可选小麦或柚子味
钟意食硬面嘅我拣咗Al dente
见到一粒粒小麦粒,口感上就冇特别
面头有炸牛蒡,记得要即刻食先会脆口
原只溏心蛋一笃就爆浆🥚蛋黄晶莹剔透超入味,完美~
另外仲有紫菜同海带作配衬
▶️ W双头汤 (鸡白汤+樱花虾、鲣鱼)
濑户内海广岛蚝+新鲜蚬+豚叉烧+溏心蛋 ($95)
汤底金黄色,混入两款汤头,味道较复杂而有层次
冇鸡白汤creamy但带鲜甜味
濑户内海广岛蚝同蚬肉极新鲜,明显唔系雪藏货🦪
拣咗柚子面,真系黄色架!
味道上唔太食得出,幸好碗边提供柚子味Wasabi
搭配埋咁食就好重柚子清新酸甜味🍋仲会有啲辛辣,相当特别
由汤底、拉面至配料都超用心制作,全自家制💯
作为食客深深感受到背后落嘅功夫
可以同喺日本食嘅鸡白汤拉面媲美,甚至更好食
大推慢煮鸡胸同溏心蛋!
环境比较扣分🥲大多为四至六人枱,预咗同人搭枱
店舖由两人运行,一个煮、一个落单上菜收银,所以等候时间偏耐
赶时间未必适合,不过慢工出细货,我觉得值得等🫶🏻
性价比唔错,中环食碗连锁店鸡白汤拉面要$120,呢度唔使$100 (无加一)
完全系HKU学生福利😌作为本土HKU人一定要毕业前食过「彩」拉面~