2009-07-28
Honey 钟意食海鲜,佢生日当然要就吓佢啦,我哋嚟到鲤鱼门就先到明记拣海鲜,因为个老板都几老实,我问佢有什么海鲜抵食,佢话阉仔蟹好靓又多膏,哗!"多膏" 听到就要食,原本想要大虾,但佢话大虾喺养嘅,叫我哋拣中虾㖞、其他仲有圣子王、赖尿虾和贵妃蚌,买完海鲜就去酒楼啦。嚟到时已差不多满座,好彩我哋一早Book 咗位,到达后waiter 带我哋到近窗口的枱,可以睇到海境,坐得几舒服,十分满意。坐低后waitress 先开茶及放低花生和酸瓜,花生很香脆但咸咗少少,不久有个 waiter 过嚟问我哋点煮D海鲜,我哋拣完煮法,就等食嘞。 首先嚟碟豉椒炒圣子王,好惹味,爽口又唔靱,煮得啱啱好,好好味呀,念住仔仔食唔哂一只,我想帮佢食D,点知佢食完仲想食。 跟住喺鼓油王炒虾,个Sauce甜甜哋,D虾鲜甜又爽口,有少少膏,好正呀,如果大只D就更好嘞。 椒盐赖尿虾和粉丝蒜蓉蒸贵妃蚌差不多同一时间到,先食椒盐赖尿虾,炸得好好,D膏就熟哂但肉又唔会干,椒盐也很惹味,愈食愈开心tim,Honey 都好欣赏椒盐赖尿虾,早知要多只啦,仔仔都唔执输,我食乜佢又食乜,真喺拍住上。试吓个贵妃蚌,贵妃蚌都唔错,但D粉丝
椒盐赖尿虾和粉丝蒜蓉蒸贵妃蚌差不多同一时间到,先食椒盐赖尿虾,炸得好好,D膏就熟哂但肉又唔会干,椒盐也很惹味,愈食愈开心tim,Honey 都好欣赏椒盐赖尿虾,早知要多只啦,仔仔都唔执输,我食乜佢又食乜,真喺拍住上。试吓个贵妃蚌,贵妃蚌都唔错,但D粉丝就唔得,十分淋又冇味,似喺后加上面咁。
我哋好快清哂枱上嘅食物嘞,最后就喺盬焗阉仔蟹,正所为好戏左后头,一睇见就开心嘞,又多膏,D膏仲好甘香,实在太好味,D蟹肉都好甜㖞。十分满意呀。
呢度Service 唔错又几抵食,只收$80煮功 per head (仔仔仲免费 tim),包汤、甜品和水果。甜品喺椰汁桂花禚,清清哋都唔错。 埋单$497海鲜 + $220煮功连茶芥加一。