2020-05-11
依晚约咗朋友去I-Square顶楼饮嘢,饮嘢前先食个靓饭。中庭𠮶层啲食肆好似转哂新嘅...,真唏嘘;最扬眼见到嘅系依间叫「忠孝东路」嘅餐厅,唔使上网Check都知系台湾菜🤣。云云台湾菜馆当中🇹🇼,佢环境算好舒服、阔落,唔系平日食完想即走𠮶种,可以慢慢坐下。餐厅有做二人套餐,不过唔太啱食,所以散叫。另外,餐牌上有部份比较特别嘅菜式都未能供应,例如盐水鸭片同蚵仔酥,可惜可惜🙁。我哋夹埋叫咗两份主食同小食,以及两杯嘢饮。估唔到食下食下都好饱😜。墨汁花枝香肠($56),之前喺第间台湾餐厅已经食过,知道好好食。呢次亦一样,口感非常弹牙,而中间白色一粒粒𠮶啲就系花枝粒🦑。卤水豆腐($28),呢个出奇地好食😋,四件豆腐内里滑滑的,外面层皮就烟烟韧韧。整体入味得嚟唔会太咸。香酥排骨汤面($73),排骨同汤面系分开上的。🐷猪扒炸得好脆口,唔错,厨师嘅切法令佢变得好似猪颈肉。汤面嘅面质几好,软硬度适合,不过略嫌个汤底太清,淡啲。忠孝鲁肉饭($65),鲁肉饭🍚嚟讲佢都算大碗。但佢嘅「鲁肉」,我觉得似肉燥多啲。味道正正常常,我钟意食面头嘅冬菜粒同只溏心蛋🥚。宝岛珍珠奶茶($28)加奶盖($5),呢杯系我要嘅,
宝岛珍珠奶茶($28)加奶盖($5),呢杯系我要嘅,佢个奶盖劲好饮,好彩叫咗姐!真心值得一试🤤。奶茶亦都几滑、几香,但珍珠就无咩特别。红豆奶茶($25),呢杯系我朋友叫嘅,佢无叫少甜就真系话好甜😂,我无饮到,所以唔知。
总括嚟讲,简简单单又一餐,综合各方面都OK!价钱喺I-Square就唔算贵,不过以台湾菜来说就偏高少少啦😗。