2015-09-12
之前见朋友试先知intercon有日式下午茶,因人人只要知lobby个个;试完之后觉得ichiban正!! 除咗卖相精致,价钱合理同值,每一样都好味同特别!! 未试过tea set每一样都好味,唔会甜到溜全部食哂~饮品见openrice d人推介红豆黑蜜抹茶,佢呢度d抹茶饮品果然好好味,抹茶味浓得黎唔会太甜太苦啱啱好,红豆虽然只系底少少,但捞埋红豆味都强,我唔系抹茶控一饮呢柸野都觉得好好味!! 个tea set送到黎,侍应会放干冰,令原本已经好精致卖相好靓嘅presentation更加有视觉效果;之后侍应会逐一介绍每一样野,佢讲得好快同材料名系日文,所以其实听唔到佢讲乜~ 侍应话上下层由我地左手面食起,因左面味道比较淡~ 我同朋友比较钟意食咸点,所以决定由下层食起,下层比上层惊喜~下层:左一:三文鱼虽然细细粒,但好新鲜!!左二:甜嘅铜锣烧就成日食,就算我成日周围食野,咸嘅铜锣烧我都系第一次食,入面系鹅肝酱,好特别好味!!左三:青瓜mousse,味道好fresh又系好特别好好味!!左四:呢个类似肠天妇罗左五:龙虾好味~上层:左一:类似红豆糕,味道比较淡~左二:好似系柚子mousse~左三
下层:
左一:三文鱼虽然细细粒,但好新鲜!!
左四:呢个类似肠天妇罗
左五:龙虾好味~
上层:
左一:类似红豆糕,味道比较淡~
左二:好似系柚子mousse~
左三:红豆和菓子,唔会甜到漏~
左四:咸嘅macaroon,up唔出入面系乜,最后问侍应无听错佢话系甜面豉~
盒仔:
Muffin:平时我唔食muffin都觉得呢个ok好味,因唔会甜到济,皮面松脆~
Waffle:抹茶味但唔系太食得出~
个muffin同waffle最后食,个几钟后依然脆,配三个酱,因我怕甜所以选择奇异果酱~ 唯一不足点解俾咁少酱? 咁大旧muffin同waffle,咁少酱一个人都唔够仲要两个人份~
总括:推介同非常满意呢度个tea set,价钱合理$508两位(比lobby平),又好好味!!
提一提:HSBC白金卡,Citibank白金卡同AE有折~