2019-10-15
今日收工约朋友去IFC食Greyhound,就算地铁早收依旧无阻大家对Greyhound既热爱,到7点几都系要等位。我地入座前就睇定个餐牌,所以好快就可以落单。呢度菜式特色就系泰菜同西式fusion。日式海带鲜虾粉丝沙律($98)呢个系爽脆既中华沙律fusion弹牙既韩国冬粉,酸酸味味好开胃,而且口感丰富。上面仲有鲜虾添。泰式部队锅面($188)呢个系泰式冬阴功fusion韩国部队锅,面底用左韩国即食面,配料就系虾、鲈鱼、鱿鱼圈等。个汤底好浓味,味道偏酸带少辣,我最钟意呢个口味!马沙文甜咖哩配泰式薄饼($108)薄饼有两种,一款系干身啲既,一款就系葱油饼比较香口,任君选择。个咖哩系牛腩同薯仔做底既甜咖哩,味道甜甜地但有小许骚。泰式炸虾鱼饼球($98)平时泰式通常系长条鱼饼,呢个就好似港式鱼蛋咁既造型。鱼饼球同炸虾球有两种唔同既色,浅色系虾球,深色就系鱼饼。炸得几好,依然弹牙而且几有虾同鱼味,点啲泰式甜酸酱,系个几好既前菜。香蕉朱古力千层蛋糕($68)最后以呢度既名物crepe cake作结。名物果然系名物,每层都好薄,中间既香蕉同忌廉分布均匀,同外面既朱古力酱配合得宜,令甜度自然,而且
日式海带鲜虾粉丝沙律($98)
泰式部队锅面($188)
马沙文甜咖哩配泰式薄饼($108)
泰式炸虾鱼饼球($98)
香蕉朱古力千层蛋糕($68)
最后以呢度既名物crepe cake作结。名物果然系名物,每层都好薄,中间既香蕉同忌廉分布均匀,同外面既朱古力酱配合得宜,令甜度自然,而且口感亦好顺滑。
泰式冻咖啡($42)/ 热美式咖啡($34)
食甜品又点少得饮番杯咖啡,朋友拣左泰式咖啡,我试左啖,唔会好似平时果啲咁爆甜,真系啱啱好。
我呢杯无因咖啡亦浓度刚好,一啖咖啡一啖cake简直完美。
呢度就算系半开放式餐厅,倾计亦唔会好辛苦。装修高尚,灯光半暗。几适合同朋友同事聚头。