2024-07-14
今日约咗个做建筑界嘅朋友食饭,夏天热辣辣,紧系揾D冻嘢食降下温,今日就黎到月炉.端烧。餐厅分上下两层,我地俾人安排咗坐上层。个装修好有日式,墙上个screen系播住D 日本风景嘅影片。天花板有个好大嘅月亮装饰,成间房较暗D灯光,好有情调。我地嗌咗个"冰点夏日二人前",同埋 烧鹅肝多士,个二人前丰富。首先黎咗个"先付二点盛",有D 淹咗蔬菜作为前菜,酸酸地,真系好开胃。跟住黎咗个时令日本生蝝,好似我只手咁大只,D生蚝真系好新鲜,好清甜,朋友都赞不绝口。第三道菜,我地拣咗池鱼刺身,成条鱼咁上碟。刺身色泽鲜亮,一望就知新鲜。食落口层次丰富,而且入口即化,正呀~食完池鱼,就到厨师精选烧物拼盘,有8串唔同嘅烧物,例如烧鸡翼烧粟米烧翠玉瓜烧虾,鸡翼外皮酥脆肉嫩,粟米香甜多汁,翠玉瓜清新带炭香,虾肉鲜美弹牙。每款都令人回味无穷。食完个烧物拼盘,就上埋泡菜鸭肉冷稻庭,冻冻地清爽开胃,泡菜微酸爽口,面条Q弹顺滑,层次丰富美味。最后嘅最后上埋个甜品,系日本和菓子,口感烟烟unun,外皮轻软绵密,内馅浓郁香甜~除咗个餐,我地另外嗌咗个烧鹅肝多士,外酥内软,鹅肝同吐司完美融合,正!餐厅回头拍数:👍🏻👍🏻👍🏻👍
餐厅回头拍数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
餐厅:月炉.端烧