2017-08-09
骆克道一向是酒吧街🍻,Burger Joys卖酒之余主打汉堡 🍔🍔七点钟嚟到唔系好多人食 有几张卡位同2人位 可以容纳到20几人我哋坐近门口嘅卡位 梳化布上有啲水滴 可能系冷气滴水 可能少人既关系, waiters反应好快 我哋两个叫咗一样嘅 cheese burger combo ($108+$30) 🍔🍔🍟🍟30蚊加嘢饮同埋薯条, 薯条有得拣 french fries / tater tots / battered onion rings, 嘢饮就普通汽水或1/2 pint啤酒🍺我哋叫咗french fries同埋炸洋葱圈一样一个 两样都系新鲜即炸,好脆口, 但味道冇乜特别, 推介食薯条, 薯条连少少薯皮炸 食落更加有口感等左大概10分钟个包就黎, 都算快汉堡包系佢地好自豪有弹力的法式Brioche包,虽然无压完弹返上嚟个种咁夸张既弹力, 但食落真系好松软好fluffy, 而且包底用牛油煮香, 个份焦令个包好好食好香脆, 同出面普通𠮶啲好唔同! 个包加入咗传统既红洋葱, 腌青瓜,番茄,生菜,车打芝士,汉堡扒就用牛肩胛肉做成 汉堡扒 : 既然话系用black Angus beef做
我哋坐近门口嘅卡位 梳化布上有啲水滴 可能系冷气滴水
可能少人既关系, waiters反应好快
等左大概10分钟个包就黎, 都算快
汉堡扒 : 既然话系用black Angus beef做既,甘Angus beef 出名在于牛肉嘅油花平均分布系肌肉纹理上, 肉会比较嫩同juicy,所以我哋对佢嘅预期都会比一般用唔同部位嘅牛肉混合而成既汉堡扒高, 但Burger Joys既汉堡扒就令我哋有少少失望, 牛肉食落去较干身 而且肉汁都较少, 但值得一赞嘅系佢只系用上Angus beef嘅做法令到佢可以安全地将块牛只煎到五成熟,唔油腻仲够肉香, 对比一般餐厅煎到全熟嘅汉堡扒, 呢样好加分!
酱汁:
- 几好味,蛋黄酱调得几好
- 汁量唔算太多啱啱好, 唔会整到个包林晒, 亦唔会滴晒出嚟, 啱晒之整嘅我哋
包同肉嘅比例掌握得好好, 包嘅厚度系一只手可以轻易握得住, 大概四只手指咁厚, 可以整个汉堡包放入口, 唔会食到好污糟之余可以啖啖食到每一样野!
而且好钟意佢𠮶张包住个包既牛油纸几厚, 令到啲酱汁唔会咁容易渗左喺只手度, 好细心 值得一赞