2020-01-21 734 浏览
星期五晚就梗系要约朋友聚下食个饭,呢日再次嚟到K11 Musea逛逛,喺地铁站行过嚟𠮶层一直行一直行就会见到有几间食肆!我朋友一见到Curator就话想试,因为见过我食西环𠮶间Lex Coffee好似好正咁🙈。哈哈好啦,难得见佢咁有兴趣。我哋七点半钟去到,啱啱有人走,所以可以直入。由于我朋友食素🥬,唔食肉🥩,所以就问下店员有无乜啱食,佢好热心帮我哋问下厨房,之后仲推介咗两款,就听佢话叫咗𠮶两款啦😊。招牌墨西哥式煎蛋早餐Curator Huevos Rancheros($98),依个菜式嘅造型令我觉得有啲似只蟹🦀,几吸引又几得意。成个组合真系几似早餐,因为有块面包又有只太阳蛋,配埋牛油果酱🥑同浓味的Nachos粟米片一齐食,好惹味。不过呢样比较似前菜/小食/早餐,所以份量唔多,当佢一样主菜应该争少少🙈。香蒜橄榄油意粉Linguine Aglio E Olio($158),意粉用上扁意粉,煮得几弹牙,而且唔干、有唔少碎芝士,加上搭配大量杂菇🍄,整体都几好。海盐朱古力香蕉冰雪世界Seasalt Banana Snow($68),个名好顶瘾😆,好似迪士尼卡通咁。呢杯系我朋友叫,隔离饭香吧,佢呢

招牌墨西哥式煎蛋早餐

香蒜橄榄油意粉

海盐朱古力香蕉冰雪世界

海盐朱古力香蕉冰雪世界Seasalt Banana Snow($68),个名好顶瘾😆,好似迪士尼卡通咁。呢杯系我朋友叫,隔离饭香吧,佢呢杯好好饮,上面好似有层焦糖食落脆脆的,下面就系香蕉朱古力🍌🍫。
抹茶拿铁

抹茶拿铁Green Tea Latte($49),呢杯就系我叫嘅,我都开始学人饮热饮养生😂。Latte上面有个简单嘅拉花🌿,味道正常,无乜特别,抵赞系唔太甜。

总括嚟讲,食物味道同摆碟都唔错,我今次依位朋友比较细食,所以食得唔多嘢。餐厅环境亦都几靓,剩系门口朵彩色大花花已经好Eye-catching😍,而且有好多玻璃柜放咗啲展品,真系好似艺术馆咁。不过我自己都系钟意西环店多啲,因为系街舖,楼底高啲嘛。
2020-01-17
招牌墨西哥式煎蛋早餐