2017-02-02
韩国知名烤鸡品牌Goobne Chicken登陆香港,陆陆续续开咗好几间分店,继上次同友人一闯中环分店,今次决定带父亲母亲大人一同攻陷呢间餐厅,测试吓铜锣湾V Point店嘅水平!位于V Point25楼嘅呢间分店比起中环𠮶间明显宽敞同靓d,落地大玻璃令阳光完全洒入餐厅,大大增加空间感。服务员安排我地坐喺餐厅的一隅,自成一角,一边享受炸鸡,一边欣赏铜锣湾嘅美境,简直就是食烤鸡嘅最高享受!!!!食物:我地叫咗两个菜,分别为gochoo basasak(香辣烤鸡)同埋砂锅鱼糕汤,两个都好好食,香辣烤鸡可以话系我喺香港暂时食过最好食的,特别出色。Goobne Chicken 嘅香辣烤鸡以韩国独有嘅青阳辣椒烹调,唔好睇少佢得一只辣椒仔,食落真系好好好辣。食完会识得喷火roar!香辣烤鸡附送两个酱汁:千岛酱同辣椒酱,沾千岛酱食可以中和个辣味,不过沾辣椒酱食就更加好味,本人建议食得辣嘅朋友可以一尝呢个烤鸡,绝对值得!至于个鱼糕汤,我觉得个汤煮得几好,配烤鸡一流,水平可以话系above average啦。鱼蛋种类大概有3-4款,本人觉得半圆形𠮶只最好食,不过相比潮州白鱼蛋,韩式鱼糕真系无咁好食,仲差
食物:
落单点菜要按铃,waiter好快就会行过嚟,不过无乜笑容,服务态度除咗门口𠮶个好好之外,其他都只属于不过不失。
题外话/补充资料:
Youtube Videos 话呢度落单要讲英文,不过我就无呢个情况出现,可能大部分韩国waiters都无再喺度捞,今次去食亦见不到任何韩国oppa。