站在尖沙咀地铁站,完全谂唔到食咩,脑入面突然浮现左百乐小馆,上次食午餐饮茶非常满意,所以立即就决定左去,而且唔使等位,非常好。几个人叫左好多野食,潮洲菜当然要叫卤水拼盘,个鹅片都可话系我最爱,很软很好吃喔~萝卜灌浆上次都食过,但今次好似有一点点唔同?又或者因为个萝卜唔系好甜,同上次甜甜的感觉不同,不过炸到外脆内软真系好香口好正~店员推介的红烧皇子乳鸽伴凯撒沙律,劲搞笑乳鸽配凯撒沙律,不过其实都系乳鸽还乳鸽姐,我地入面有位朋友劲爱乳鸽,佢一人食左一只,应该真系好好味~(笑)我不太爱内脏,不过都饮左杏汁白肺汤啲汤,都几好味,但真系叫我食埋啲肺就唔好喇…最爱就是乳香骨同炸双枣!乳香骨的南乳味超浓~而且肉很松软,吃了很多旧;而炸双枣姐系虾同蟹丸,好足料正点~~最后黎个秋葵炒牛肉,通一通血管,抗一抗氧化,而牛肉亦炒得非常软熟,赞!虽然好饱,但成台人都好想食甜品,因为好吸引呀!清心丸真系唔系到到有,仲要加绿豆,成左咁多炸野,用黎降降火清清热一流~
卤水鹅肉拼盘

潮式萝卜灌浆