2015-05-26
无论任何天气!无麻辣不欢嘅我!都至钟意食辣去冲击味蕾!食嘢又离不开油尖旺!之前食过老川皇砵兰街第一店!知道佢地响附近开咗间分店!今餐就试试分店嘅水准keep唔keep到先! 首先试咗啲前菜小食!就知佢地啲麻辣基本功做得好唔好!炝炒土豆丝即系薯仔!但系用咗爽口嘅新薯!所以嫩口同好甜!辣得嚟唔呛口带少少酸好开胃!最重要系唔多油!令我自己呢餐川菜平衡番个心理! 蒜蓉焗蚝!其实蒜蓉丶辣椒、葱花呢啲调味料都系其次!最重要系蚝嘅本身!虽然佢地用本地蚝!但系熟住上又真系唔缩水!蚝身够肥厚饱满!我都啪咗四只! 主菜辣子鸡同夫妻肺片!辣子鸡依然都系鸡味浓郁嘅新鲜土鸡!鸡味浓唔在讲啦!肉质鲜嫩!配合埋大红椒、花椒各种香料爆炒!真系香口到辣椒干送饭都食咗一大碗! 夫妻肺片真系唔废呀!啲辣真系片住咁入你五脏六腑!牛肚牛脷都系新鲜之食才!好在佢地有青瓜伴碟!可以比我嘅味蕾冷静一吓! 总括嚟讲!分店嘅厨房都可以keep到水准甚至更好!系好难得!同埋分店空间更大、坐得更加舒服!又唔会咁嘈吵!你问我?更系去呢间啦!