2016-07-03
最近系观塘果边返工,睇fb,新星期X之类既推介,知道观塘工业区既餐饮已经发展到白热化阶段,基本上每座building都有十间八间餐厅,今日返工之前拣左呢间黎试。有时fd问我点解咁得闲写食评,更何况又点知果间值得写。其实无嘢既,本身份人中意影食物相,咁影完食完,觉得间嘢掂又得闲,就会开心share,好似有女仔都会拍video开心share好用makeup 产品一样。今次拣呢间,因为噱头"fitness",一入到去,见到劲多健身器材,器材非常新净,不过我就无试,因为我既目标系食物!右边系餐厅区,食物款式其实同其他西餐厅差唔多,反而系煮法同用料够突出。餐汤 南瓜薯仔汤个汤坚系好清香,南瓜味比较出,之后有小小薯仔蓉。个汤无落忌廉,但系都滑,唔会鞋口。我拣左D餐,配杂菌同龙脷柳。大胃王(即系我)都差啲食唔哂既份量,加上香浓蕃茄酱,仲有大量杂菜煮成既汁,焗完上枱系好香蕃茄味。杂菌同龙脷柳都系烚完先同长通粉一齐焗,唔好以为烚完无味,相反,杂菌仲系索索声,龙脷柳用烚既煮法,但系无平时系街食龙脷柳既雪味,鱼肉依然系弹牙,见到有少许蒜泥系鱼肉度作调味。用烚既做法,一食就知食材质素,呢度既食材有水准,所以
今次拣呢间,因为噱头"fitness",一入到去,见到劲多健身器材,器材非常新净,不过我就无试,因为我既目标系食物! 右边系餐厅区,食物款式其实同其他西餐厅差唔多,反而系煮法同用料够突出。
餐汤 南瓜薯仔汤 个汤坚系好清香,南瓜味比较出,之后有小小薯仔蓉。个汤无落忌廉,但系都滑,唔会鞋口。 我拣左D餐,配杂菌同龙脷柳。 大胃王(即系我)都差啲食唔哂既份量,加上香浓蕃茄酱,仲有大量杂菜煮成既汁,焗完上枱系好香蕃茄味。杂菌同龙脷柳都系烚完先同长通粉一齐焗,唔好以为烚完无味,相反,杂菌仲系索索声,龙脷柳用烚既煮法,但系无平时系街食龙脷柳既雪味,鱼肉依然系弹牙,见到有少许蒜泥系鱼肉度作调味。
用烚既做法,一食就知食材质素,呢度既食材有水准,所以可以食得健康同清淡小小,都一样好味,食到食材既真味。
讲真,我份人系重口味,但大热天时,有时见到浓味食物都无哂胃口,想食清啲,呢度其实几适合,食得出少油少盐,无味精,抵赞! 呢度仲有推介既健康沙冰,全部都有蛋白粉,大乡里未试过蛋白粉呢样嘢,我估应该系无味,因为饮唔出有蛋白味haha,我叫左奇异世界($48),因为个人唔太喜欢乳酪饮品,呢杯有奇异果,士多啤梨,香蕉。
一饮落去,全部既水果味出哂,我明点解$48杯,因为真系鲜榨,就企系你前面既水吧位度整,啖啖都有果肉,夏天饮劲解渴! 不过如果健康饮品有埋热饮就更好>·< 呢度仲有羊架,烤三文鱼之类既dish,任君选择。