2022-07-09
身边都有唔少friend on 紧 keto diet,以前成日都觉得accommodate 到keto diet嘅餐厅唔系好多,就算有都好贵。但原来而家好多餐厅都多咗keto嘅menu! 呢度最近就同唐贝诗联乘,推出咗呢个生酮火锅系列,可以同on keto diet 嘅朋友一齐打边炉!养生花胶鸡锅($58/位)呢个汤底系生酮😍 佢系用三黄鸡加入花胶、新鲜虫草花、杞子及鶏汤等肴制。三黄鸡肉质嫩滑,味道几鲜甜,鸡嘅胶质溶于汤中,加埋花胶,够晒养生!鸳鸯锅底嘅另一边,我地拣左传统嘅大红重庆麻辣汤底。佢用好多香料肴制,净系睇个色都知好辣,不过辣得黎又好想继续食😂😂嫩鸡肉(全份:$68;半份:$38)点𩠌拣系要点生酮朋友至爱嘅鸡肉!肉质香嫩多汁,非常适合低碳高蛋白的生酮饮食。美国 Prime 牛小排 ($248)打边炉又点可以冇牛🐮牛小排嘅肉质同厚度都恰至好处,脂肪比例平均,食肉兽必点!现炸豆皮(半份:$38)有啲似响铃,不过系冇卷埋嘅响铃,好好食,口感几脆,仲要吸收到汤底😋😋武隆苕粉 (全份: $48)作为淀粉控,超中意呢款武隆苕粉,佢好似薯粉咁,索哂汤底的精华😍鲜滑鱼面 (半份:$38)呢
养生花胶鸡锅($58/位)
嫩鸡肉(全份:$68;半份:$38)
美国 Prime 牛小排 ($248)
现炸豆皮(半份:$38)
武隆苕粉 (全份: $48)
鲜滑鱼面 (半份:$38)
呢款鱼面有好得意嘅口感,同样令人食唔停口。
海带面(半份:$38)
生酮嘅朋友唔食以上两款面,可以领呢款生酮面。佢系使用海带制成的面条,主要是纤维,接近零卡,比一般面质爽脆😍😍
青柠梳打生酮特饮($48)
食完辣梗系要叫番杯青柠梳打💦 酸酸甜甜好解渴,佢仲用咗生酮糖代替传统糖,唔使惊肥
罗汉果茶( $38)
佢系用左15 粒罗汉果加水煲制 45 分钟而成,甜味来自无添加的罗汉果糖,好解渴, 同样适合生酮人士饮用。