2018-03-15
你有压力我有压力,放工去Times Square松一松既好地方,有成7000呎地方够哂大,大大个酒吧台可以饮下酒又有唔同国家既生蚝食。呢间餐厅其实系LUBUDS旗下既一间餐厅,LUBUDS既餐饮业不嬲都有番咁上下,今次将Albergue 1601带到黎香港插旗质素都唔差得去边。一入门口就闻到咖啡香,一部超Sharp醒既白色咖啡机,上面排排既咖啡杯,千挑细选之下拣左陈豪咖啡团队Blooms Roastery& Craft Tea烘焙既咖啡豆质素有保证。成7000呎地方真系好大间餐厅,座位隔得都几开坐得好舒服,几个区域用上左唔同既设计,但系成个感觉都好grand好有特色。仲有唔少作品展览出黎,其中有好多系香港街景或者系一啲有特色既风景,令到人除左追求现在之外,都会珍惜一啲就黎失去既特式。仲有劲大露台位,最岩三五知己摸下酒杯底,系呢个咁繁华既闹市底下,虽然俾高楼大厦围住,但可以夜晚出黎吹下风饮下酒都好舒服。既然饮得酒当然唔会少得酒柜喇,餐厅有两个大酒柜,完全系可以用金光闪闪黎形容,入面放左好多唔同既酒真系壮观。无论系酒吧台定系厨房都系Open Kitchen,一入去最抢眼一定系个吧台,真系超
无论系酒吧台定系厨房都系Open Kitchen,一入去最抢眼一定系个吧台,真系超抢眼又超靓,暗暗地既环境加上灯光,饮酒既好地方。
餐厅另一样抢眼既就系呢个长长既生蚝台,有劲多唔同国家黎既生蚝,其实用七百几蚊就可以食哂16只唔同既生蚝,平均都系48蚊只好抵玩。
前菜系《蟹肉墨鱼子火箭菜沙律》($178),最欣赏系用左雪冻既碟上菜,下面满满既蟹肉夹埋爽口既墨鱼子,放上脆脆既多士一齐食。
先黎杯好有特色既《渡鸦》($68),个杯真系鸟形加块黑羽毛配合主题,入面有黑莓柠檬汁紫糖酱伯爵茶,饮落味道酸酸甜甜。
另一份《黑松露野菌薄饼》($188),未见其样先闻其味,黑松露激香仲舖满哂野菌,饼底够薄够脆仲劲大份。
主菜叫左《虎虾带子意大利饭》($228),虎虾已去壳烧香够新鲜,意大利饭正宗外软内有咬口,加上两粒煎香带子惹味。
店名:Club Albergue 1601
地址:铜锣湾勿地臣街1号时代广场食通天11楼1105号舖