2024-10-22
🍽 今日喺新都会广场试咗「L.D.K. by Ufufu Café」,点咗两款主菜:牛肉寿喜烧乌冬 同 漠堡扒咖哩蛋包饭,再加个沙律同焗酥皮粟米汤,真系有惊喜!😋🍲 牛肉寿喜烧乌冬寿喜烧乌冬嘅汤底甜咸平衡得好好,牛肉片嫩滑入味,带有浓郁嘅寿喜烧香气,每啖都系满满嘅肉香😌。乌冬面条粗身弹牙,吸收咗汤底嘅甜咸味道,食落去非常满足!蔬菜亦吸咗汤汁,带出鲜甜嘅口感,呢个寿喜烧乌冬无论系味道定份量都非常足够,特别啱秋冬天食🍂。🍛 漠堡扒咖哩蛋包饭呢个咖哩蛋包饭不得了!蛋皮煎得好滑溜,包住入面软糯嘅白饭,咖哩汁浓稠,带有微微嘅辛辣香气,但唔会太辣,适合大众口味😋。漠堡扒煎得刚刚好,肉质嫩滑多汁,配埋咖哩汁同蛋包饭一齐食,层次感丰富,成道菜充满浓郁嘅日式风味,非常令人满足~🍳。🥗 沙律沙律系个清新嘅配角,有红椒、番茄等新鲜蔬菜,配搭简单嘅油醋酱,酸酸甜甜,帮助提升食欲,亦可以平衡主菜嘅浓味,食完感觉清爽解腻,系一个好贴心嘅配菜😊。🥣 焗酥皮粟米汤呢个酥皮粟米汤真系必试!一打开个酥皮,阵阵热气伴随住粟米汤香气扑鼻而来,酥皮煎得香脆,入口松化,仲可以撕开捞埋粟米汤一齐食,口感非常丰富🥐。粟米汤本身够浓郁
🍛 漠堡扒咖哩蛋包饭
🥗 沙律
🥣 焗酥皮粟米汤
呢个酥皮粟米汤真系必试!一打开个酥皮,阵阵热气伴随住粟米汤香气扑鼻而来,酥皮煎得香脆,入口松化,仲可以撕开捞埋粟米汤一齐食,口感非常丰富🥐。粟米汤本身够浓郁,粟米粒粒饱满香甜,汤底有淡淡嘅奶香,整个感觉好creamy但唔会过腻!👏