2021-10-30
好耐冇去Lady M食下午茶,今日趁时间尚早,只系两点,未有人排队,即刻坐低食返个下午茶先。今日星期六,原来有早午餐餐牌,主菜8选1,大部份系咸食,加任选1件蛋糕,再加任选1杯饮品,共$188另加一,11点到3点供应。杂莓焦糖布丁班戟Lady M居然有班戟食,一定要试吓,不过制作时间要30分钟,呢个等待时间系值得,因为个班戟真系热辣辣上枱,好香蛋味,而且大大个。我哋用刀切开个班戟,上面嘅布丁浆就流哂落去,中间有新鲜士多啤梨同红桑子,面头有一层薄薄脆焦糖。食落蛋香十足而空气感好好之余,又唔会一阵风。伴碟仲有一粒新鲜士多啤梨,红桑子同两粒蓝莓。个人觉得呢个班戟比Flipper's甚至幸福班戟更好食,最紧要够热。班戟系限量,之后隔离枱客人想叫已经冇货。抹茶千层蛋糕老老实实,招牌千层蛋糕真系要堂食先食到最好质素,趁住佢仲够冻,影完相即刻就要趁冻食。千层超薄皮数一数足有二十几层,入面夹住滑溜抹茶忌廉,轻易用一支叉就切到一细件一口食哂,蛋糕面头洒上日本抹茶粉,成个蛋糕抹茶味香浓而唔腻。俾得呢个价钱真系要有返呢个质素。另外亦有精致蛋糕配雪糕套餐,可以自选一件千层蛋糕配一球雪糕,$98另加一。其他蛋糕
杂莓焦糖布丁班戟
抹茶千层蛋糕
另外亦有精致蛋糕配雪糕套餐,可以自选一件千层蛋糕配一球雪糕,$98另加一。其他蛋糕就平$10。估唔到Lady M都有雪糕食。加$38配饮品,
加$46配鲜奶茶。见到两杯特饮都好吸引,仲有我最钟意嘅雪糕,即试。
伯爵茶千层蛋糕+彩虹牛奶雪糕
伯爵茶千层蛋糕同抹茶味道唔同,呢个当然系夹住伯爵茶味忌廉,面头再加上一层焦糖色白朱古力淋面,洒上伯爵茶叶同蓝紫色花装饰。虽然呢个都好食,味道方面个人觉得抹茶味比呢个香浓。
雪糕球我就从菊花茶雪糕同彩虹牛奶雪糕拣左颜色较讨好嘅彩虹牛奶雪糕。睇落个雪糕球好似散开哂,但系食落原来好滑,奇怪五颜六色真系冇味,个雪糕得牛奶味。
菊花茶雪糕洋甘菊梳打(左),彩虹牛奶雪糕蜜桃梳打(右)
我真系第一次食菊花茶雪糕,望落唔会觉得雪糕滑,点知食落好滑,菊花茶味超浓,再加埋饮品嘅啖啖洋甘菊味,好饮。
至于彩虹牛奶雪糕蜜桃梳打,首先粉红色已经令女士心心眼,再加埋彩虹牛奶雪糕真系杀死人。饮品蜜桃味超香甜,好饮。
招牌千层蛋糕堂食就冇得弹,今餐惊喜嘅系班戟质素超班而雪糕同饮品够特别。满意嘅一餐。