2024-08-16
餐厅:Latter Cafe地点:湾仔谢斐道菜式:咖啡室餐牌:下午茶套餐,brunch常餐,包类,甜品。饮品包括咖啡,非咖啡,特饮。落单用QR code。Lucky Series Latte $68 另加一呢杯Lucky Series Latte系盲盒系列饮品,饮品面头只狗仔棉花糖系随机,拉花都好靓,见到只狗仔好似浸紧浴紧上枱比我地,好写意,令人唔舍得饮。饮品有多款口味拣,我地拣左士多啤梨朱古力同埋用脱脂奶。朱古力好滑溜,带微微士多啤梨味,配甜到漏棉花糖好夹。Sukiyaki beef linguine $128 另加一Sukiyaki beef linguine好大份,闻到好香sukiyaki汁味,扁意粉捞有肥牛同洋葱丝,中间一只蛋黄加香草。整穿只蛋黄先,令意粉入口更滑溜,扁意粉个汁好香,入嗮味,少少甜甜地好惹味。肥牛份量唔少,唔会韧。呢道意日意粉fusion得好。Latter All Day Breakfast $118 另加一Latter All Day Breakfast好大碟,有大大条香肠,配两片烟肉,中间有流汁滑蛋,加上香草同七味粉调味,蔬菜有烤番茄一件同新鲜沙律菜配粟米粒
地点:湾仔谢斐道
菜式:咖啡室
Latter All Day Breakfast好大碟,有大大条香肠,配两片烟肉,中间有流汁滑蛋,加上香草同七味粉调味,蔬菜有烤番茄一件同新鲜沙律菜配粟米粒,仲有半件牛油果。另外有酸种面包两片,仲有新鲜蓝莓同士多啤梨。呢个早餐好丰富。
Cheesecake加$5叫左柚子味。Cheesecake卖相不俗,滑溜芝士蛋糕加有大量柚子酱,新鲜蓝莓一粒同香草,厨师仲细心加上柚子皮系面。食落口感湿润,又甜又酸,厚身饼底仲带黎多重口感。 Latter Tiramisu $68 另加一
Latter Tiramisu大大杯,湿润有空气感手指饼加有忌廉,面头加上大量朱古力粉同咖啡粉,个人觉得味道正宗,咖啡苦味浓,带朱古力味同滑溜忌廉,食完大大满足。 总括而言,主菜 甜品食物质素都不俗,餐厅环境干净舒服,用木制餐桌同餐椅,服务员有礼,系开心轻松既一餐。