今日约左同事食lunch,同事带我黎上环呢度食新加坡菜,好野又可以试新野。平日lunch hour时间黎,都差唔多满座,好彩2点黎到都唔洗等位。午市套餐有好多款米线,饭面等等,配冷热饮品,另外仲有甜品,沙律,多士及其他小食。设有加一服务费。新加坡喇沙米线 $82+10%第一次黎一定要试试呢个招牌新加坡喇沙米线。个碗超大碗,另外附上辣椒酱同青柠。首先个喇沙汤超香梛浆味,辣度适中,少少甜甜地,好好味,我同行友人清左个汤!米线系幼白色,超滑但系居然有咬口,系我少有食过最好食既米线,超出色!配料有两只中虾,去左壳,一开二,好易食,都好爽脆下。仲有三粒细鱼蛋,好几条切条鱼片,四旧豆腐卜,半只好甜滑既糖心蛋,芽菜,洋葱丝同香葱。李派海南鸡饭拼白胡椒肉骨茶 $118+10%呢度都有两款双拼午餐,我地拣左海南鸡饭拼白胡椒肉骨茶。海南鸡有十几件,有鸡脾,鸡胸同鸡翼,肉质好嫩滑,鸡皮有弹性,鸡皮下底有一层脂肪啫喱,我觉得点甜豉油最好食,不过我同行友人觉得点姜溶滑d。鸡肉另外配上4块青瓜。油饭好香梛浆味,暖暖地好干身,都好好味。白胡椒肉骨茶系新加坡style,即系偏重胡椒味而唔系马拉既偏重药材味,但系呢个肉
新加坡喇沙米线 $82+10%

李派海南鸡饭拼白胡椒肉骨茶 $118+10%

李派海南鸡饭拼白胡椒肉骨茶
白胡椒肉骨茶系新加坡style,即系偏重胡椒味而唔系马拉既偏重药材味,但系呢个肉骨茶既胡椒味适中,唔会太辣,而且完全唔油。最正系个一大旧猪骨,有硬同软骨,煲得好淋,而且事先又用盐调左味,好好味。另外仲有两块猪肚同两粒蒜头。
李派海南鸡饭拼白胡椒肉骨茶
香茅青柠荔枝梳打, 桔仔话梅水 (跟餐)
香茅青柠荔枝梳打, 桔仔话梅水
跟餐饮品都有几款拣。香茅青柠荔枝梳打(左)有微微荔枝味,完全唔甜,系一杯清爽健怡饮品。桔仔话梅水(右)可拣热或冻,我地拣左热。虽然桔仔味唔重,但系话梅味够照,冲左水味道唔错。真系有一粒话梅,我都食左,果然系大大粒核既真话梅,另外仲有一粒青柠。

定价为商业区价钱,食完就明白点解订呢个价位,因为质素都唔差。我地两个人霸左一张四人卡位,都几有私隐,上菜快速,适合繁忙既中上环返工人士。
2021-03-22