2022-10-07
大闸蟹当造季节又到啦,大闸蟹放题就啱晒好钟意食大闸蟹嘅我!放题时间两小时,平日$498/位,五、六、日及公众假期都只系 $528,除咗任叫大闸蟹,仲有多款小菜、主食、甜品、啤酒、汽水,抵食。最大特色系有【清蒸】、【油盐焗】、【花雕蒸】三款口味嘅大闸蟹可以拣,无咁单调。落完order等蒸蟹嘅时间,店员先送上每位一客嘅【和味鲍鱼伴秋葵】、【花胶向螺鸡汤】。鲍鱼用和风矶煮,鲍鱼爽弹,酱油亦好入味,再加清爽秋葵,作为开胃菜一流;炖汤足料有花胶,我钟意饮汤,啱晒~小菜方面,【京式片皮鸭】当然系回本之选,鸭肉肥瘦适中,不过我哋无食太多,留力食蟹。另外仲有【腊味糯米饭】,不过秋风未起,等到下次天气冻啲再去食先叫。大闸蟹到啦,我哋三款都叫晒嚟试。食大闸蟹最紧要系蟹膏啦,只只都算多膏,而且多数系软膏添,食落更加滋味,蟹肉亦都鲜甜。口味方面,我原本最期待【花雕蒸】,可惜呢次花雕嘅味道比较淡;好在【油盐焗】有惊喜,焗得几入味惹味,食完仲吮埋手指添。最后就到甜品,但今日竟然无姜茶蕃薯供应,食大闸蟹饮姜茶驱寒是常识吧……连养颜枣皇糕都冇……最后叫咗个做香芒冻布甸,竟然有好多芒果肉👍🏻
小菜方面,【京式片皮鸭】当然系回本之选,鸭肉肥瘦适中,不过我哋无食太多,留力食蟹。 另外仲有【腊味糯米饭】,不过秋风未起,等到下次天气冻啲再去食先叫。
大闸蟹到啦,我哋三款都叫晒嚟试。食大闸蟹最紧要系蟹膏啦,只只都算多膏,而且多数系软膏添,食落更加滋味,蟹肉亦都鲜甜。 口味方面,我原本最期待【花雕蒸】,可惜呢次花雕嘅味道比较淡;好在【油盐焗】有惊喜,焗得几入味惹味,食完仲吮埋手指添。