饼店:LIFETASTIC Patisserie 地点:铜锣湾记利佐治街Fashion Walk黑芝麻麻糬蛋糕 $58黑芝麻麻糬蛋糕卖相黑蚊蚊。面头有三粒日本丹波蜜饯黑豆,下底就系日本九鬼黑芝麻忌廉,主体系黑芝麻忌廉夹竹炭海绵蛋糕,中间有少少麻糬。黑芝麻味系算浓,可惜麻糬都唔烟韧,系流出黎好似蓉左,而竹炭海绵蛋糕完全无特别,口感唔特别,呢个价钱真系偏贵,名大于实。松饼 $25另外买左个松饼,系frozen,可以放到大半个月之后先食都得。有instructions教可以点样返热。解冻后用焗炉焗9分钟,闻到好香牛油味。松饼外皮香脆,入面都算松,不过好易散开。面头加上薄片粟米片,少见。我自己加私伙clotted cream同食就非常正!总括而言,一贯都觉得LIFETASTIC出品既蛋糕唔好食,但系又卖到贵一贵。松饼反而比之前试过好左。
饼店:LIFETASTIC Patisserie
地点:铜锣湾记利佐治街Fashion Walk
黑芝麻麻糬蛋糕 $58
松饼 $25

2023-11-07
10 分钟 (外卖自取)