2020-01-17
今日约左个好耐冇见既朋友食饭,我地约左系中环Glow - Oyster Bar & Grill食饭。餐厅既环境几别致,座位舒适,好适合同情侣朋友饮下酒食下饭吹下水。我地首先叫左两只American Pearl。呢种蚝黎自美国,但系属于法国既蚝种,对于钟意食creamy口感生蚝既我黎讲简直系非常适合。生蚝食落鲜味十足,口感creamy ,带有淡淡的海水味,余韵无穷。讲到生蚝,冇理由唔提白酒,我就同朋友叫左杯Chardonnay。Chardonnay相对会比较dry,酸味较强,亦都因此更好地带出咗生蚝嘅鲜味。小食方面,我地叫左一个avocado & shrimp tartar同埋一个french fries with white truffle mayo。Avocado & shrimp tartar摆盘十分之靓,一片片nachos 整齐咁插左系牛油果蓉上面。牛油果蓉入面加入左虾粒同埋松子,虾粒增加左口感上嘅层次,松子嘅味道则为牛油果蓉带来另一番风味。炸薯条方面,薯条炸得香脆,热辣辣嘅薯条沾上白松露酱,白松露嘅香味瞬间覆盖着整个口腔。主菜方面,我哋叫咗一个braised U.S. beef
American Pearl
Chardonnay
Avocado and Shrimp tartar
French fries w/ white truffle mayo
主菜方面,我哋叫咗一个braised U.S. beef short ribs同埋一个spaghetti with sea urchin sauce & caviar。Braised U.S. beef short ribs整得十分出色,冧得黎又不失口感,唔会一咬就散哂。底下既薯蓉虽为配角,但餐厅易都丝毫唔会马虎。薯蓉口感好滑好cream,捞埋marsala sauce一齐食完全系十分完美既配搭!
Braised US beef short ribs
另外意粉亦都比到好多惊喜我!首先将鱼子酱同埋意粉捞均,然后一入口就品尝到鱼子酱既味道,海胆酱则比我想像中更为鲜味,系鱼子酱既味道过后就渐渐散发出黎,完全就好似食紧海胆刺身咁。值得一提既系意粉既硬度都做得唔错,唔会冧patpat,反而咬落有口感,每条意粉都沾上海胆酱,十分好吃!
Spaghetti with sea urchin sauce and caviar