2017-06-05
中午同同事嚟到casa group食晏,呀姐推介话呢度啲蚝好正,鲜味十足,某啲特选蚝中午仲有买一送一嘅优惠。我哋预先订咗枱,嚟到就即刻有位座。呢度系楼上铺,灯光昏暗,好啱lunch tim放松下倾下计的心情。我哋一行三人,叫左个set lunch,有齐汤丶前菜丶主菜丶甜品同餐品。另外,我地再叫左打半生蚝share。汤好有心思,有埋拉花,花纹好靓,见到红菜头汤嘅颜色都好吸引,未食,见到都开心!食落质感好creamy,本人就有啲食唔惯红菜头嘅味道,而味道对我黎讲偏淡,但好适合平时食得清淡人仕。其实一般人饮都好好,个汤好健康👍🏼前菜我拣咗parma ham with melon,好啱香港人口味,个ham唔太咸,仲有啲甘香,蜜瓜唔太甜,两样嘢都冇抢大家嘅味道,一啖蜜瓜同ham,好夹。另外试咗朋友叫嘅鹅肝配沙律,鹅肝肥美,沙律系黑醋做dressing,食落好清新,唔会好滞。生蚝喺度唔多讲,主要都系侍应推介,每种叫左两只大家试吓。特别一提,我哋叫咗一人一只南非生蚝(冇买一送一优惠),系我食过最好味嘅生蚝!肉质肥美,有d海水味,感觉好fresh,少少creamy,aftertaste有回甘但又唔会太
生蚝喺度唔多讲,主要都系侍应推介,每种叫左两只大家试吓。特别一提,我哋叫咗一人一只南非生蚝(冇买一送一优惠),系我食过最好味嘅生蚝!肉质肥美,有d海水味,感觉好fresh,少少creamy,aftertaste有回甘但又唔会太重好咸海水味,各方面都恰到好处。反而呢度嘅gilladeau(香港人最常食)比我预期中冇咁好食。当然,我都明白即使系同款嘅生蚝,唔同餐厅都有d唔同。
Main course拣左煎鱼,呢个比到我好大惊喜!鱼首先好滑身,一啲都唔鞋,然后因为连皮,鱼油甘香味好重,仲一d都唔干,仲好juicy,火候够同到位,啱啱煮熟又唔会overcook左,个汁再更加画龙点睛。唔好睇佢睇落好细份咁,成个set咁食晒都好饱。极力推介!
果日个甜品系macaron,餐饮我拣咗热咖啡。呢两样就冇咩特别,都系满意程度嘅质素。整体来讲都几钟意呢间餐厅,下次会来试下食晚餐,试其他肉类!