2008-12-05 11 浏览
有同事去過話好好味, 於是今日同舊同學去試下! 點知 ..... 首先, 去到門口, reception 哥哥第一句就問﹕「有冇訂位?」我地答無, 問佢係咪一定要訂位, 佢話「最好啦, 唔訂位未必有位架, 不過你地咁早應該ok 既」上到去, 環境無疑係好靚, 一坐低招呼都好好;打開menu, 見到d 食物都唔算平 (以牛頭角區黎講), 同事推介牛肉火鍋好味, 於是就點左, 舊同學就點左 set lunch 牛腩意粉個牛肉火鍋一黎到, 見到好足料, 堆滿晒成個鍋, 所有食物都係生既, 牛肉响面, 菜响底, 而d 湯只係浸到d 菜。我問侍應姐姐A 係咪已經有足夠既湯煮熟晒d 食物, 佢答 d 菜煮一陣就會"淋", 然後d 湯就會可以蓋過d 牛肉架啦!等左一陣, 個火熄左, 侍應B 走埋黎換gas; 等多五分鐘, 聞到燶味, 原來侍應B 個火開得太大, 侍應C 走黎左較右較一輪 (呢個時候d 菜仲未有"淋" 既跡象); 等多五分鐘, 再叫侍應D 睇下, 點知佢一野摸左落個爐度辣親, 最後要叫經理黎攪! 經理行到埋黎乜都無講, 淨係笑住咁點頭然後連爐帶鍋拎走左!兩分鐘後拎返個"兜亂"左既牛肉火

兩分鐘後拎返個"兜亂"左既牛肉火鍋返黎, 話因為之前太多菜, 而家「幫我」撥走左d 菜之後無問題啦!
一個牛肉火鍋, 要五個人經手先至食得!
不過我已經算好彩, 我後面張枱有人又係叫牛肉火鍋, 但係可能因為個侍應擺個鍋擺得唔好, 所以倒瀉左湯"陸" 親隻手添呀!

雖然個牛肉火鍋攪左一大輪先食到, 但係味道確實唔錯, 以$70-$80 既價錢, 佢絕對合格﹕ 牛肉唔會太老, 有大量既黃芽白, 有冬菇有豆腐;而且有飯有面豉湯有前菜(兩舊手卷)仲有飲品!

整體黎講, 環境同食物係唔錯, 但係今次既經歷令到我覺得好唔愉快, 應該唔會再去!