2021-04-14
冬天总系想食热野,因此最近迷上左食寿喜烧😋寿喜烧有分关西风同关东风——关西风嘅寿喜烧系更接近铁板烧嘅煮法,先将牛肉放系锅上煎,再加埋沙糖同酱油作调味;而关东风嘅寿喜烧则先将汤底准备好,再放入牛肉同配菜去煮。继上次去すき焼 森食完个非常好食嘅关西风寿喜烧后,今次就去左呢间位于铜锣湾嘅华小料理屋食个关东风嘅寿喜烧❤️华小料理屋嘅sukiyaki lunch set只系$238,用嘅系A3级嘅和牛,有晒前菜、沙律、菜碗蒸、甜品等,价钱黎讲都算几抵。寿喜烧汤刚刚盖过半熟嘅和牛,下面就系金菇、大葱、豆腐等常见嘅配菜,无论系牛肉定野菜嘅份量都算几多。先饮一啖汤,味道甜甜地几好味😋牛肉嘅口感未至于去到入口即溶,但都已经非常嫩滑,油香十足,美中不足嘅系唔算好入味,牛味亦唔算浓。由于我冇几耐之前先食完すき焼 森个咁高质嘅寿喜烧,呢个lunch set对我黎讲唔算系好impressive, 但鉴于佢个价钱都平一半,所以都绝对系值得一试嘅水准😋