2019-08-30
咁岩做野黎到黄埔,lunch 就谂紧在eaon 食定黎睇下啦,点知一睇刺身误lunch time呀,直接拍板食ne间。 Ne间在九号水产里面,食完饭仲可以去隔离个个超市睇日本货。在餐牌上挣扎好耐最后叫左19号仔。沙津-番茄甜,栗米饱满,无论生菜定紫椰菜都爽脆不带苦,配沙津个个汁酸甜令人开胃。味噌汤-成个贝送出黎,仲煮完仲好大粒虽然煮走大部份的味但都好食,汤底对我有少少偏咸(走开清淡风),同有别于其他味噌汤,它只有海带,汤,贝,小葱(?)几款做配搭。凉拌菜- 原本以为猪/牛食落至系熟的三文鱼(估)/吞拿鱼,因为食唔出系咩鱼,但个姜丝整到有吸海鲜味又唔多辣,居然令到我起想食的念头。刺身饭- 帆立贝,三文鱼同吞拿鱼赤身+一大碗软硬适中的珍珠米饭,之所以话一大碗因为要拌饭个阵压得有d实然后就有d吃力。到主角刺身们都好新鲜,三文鱼切粒但没咩特别味,吞拿鱼带有淡淡海水的腥味,帆立贝最好食鲜甜呀~~ 甜品- 朱古力芝士慕斯蛋糕,朱古力同芝士咪味都重总结:价钱同价钱正比,质素颇高,下次如果在ne头附近应该都会再黎食(想试海胆饭个个)
甜品- 朱古力芝士慕斯蛋糕,朱古力同芝士咪味都重