2024-01-10 286 浏览
今次要介绍嘅呢间舖头可能大家看过旺角,湾仔都会见过,皆因佢每间装修都好新奇有趣但你又唔会一眼望得出间嘢系食咩嘅。今次就系要介绍一间走年轻潮人路线嘅fushion cafe 《mamaday》。——————————————————今次去帮衬嘅系尖沙咀嘅分店,时间系普通lunch hour。入到去餐厅,装修好明显会比到一种年轻嘅感觉,真系几潮。而枱与枱之间嘅间隔亦好足够,唔迫至系呢d时势要有嘅安全感。餐牌俾到我一种耳目一新嘅感觉,所有嘢都好stright forward,饭面嘅佢会直接categorize做cabonhydrates,d嘢食名都好特别,系直情俾到一种呢间餐厅咁直,简直就唔忧冇生意对自己食物超有信心嘅感觉。今次点咗一个小食两个主菜同两杯嘢饮。———————————————————🍝×有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128× 【6/10】餐厅无特别讲有咩招牌菜,所以就嗌咗呢个意粉。卖相还好,第一啖食落去嘅感觉系好咸,蟹膏味好重。本应系一件值得开心嘅事但食落好唔balance,蟹膏好咸之余,意粉系偏硬同好重橄榄油嘅味,再有辣椒,味蕾系短时间受到多重冲击真系唔系好顶得顺。但食
——————————————————
———————————————————
餐厅无特别讲有咩招牌菜,所以就嗌咗呢个意粉。卖相还好,第一啖食落去嘅感觉系好咸,蟹膏味好重。本应系一件值得开心嘅事但食落好唔balance,蟹膏好咸之余,意粉系偏硬同好重橄榄油嘅味,再有辣椒,味蕾系短时间受到多重冲击真系唔系好顶得顺。但食得出真材实料,不论蟹柳蟹膏都好多好丰富,系味道比较重同多元化,唔系个个都啱食。
———————————————————
🍽×辣架傻猪猪猪颈肉泰式肉碎日本蛋包饭 $118× 【3.5/10】
嚟之前素闻呢间餐厅蛋包饭唔错,见周围枱都有嗌,自己都想试下。望到个名,见到 泰式猪颈肉 同 日本蛋包饭 真系有少少期待,两样本身点煮都好难难食嘅嘢捞埋一齐会点呢。本身expect 佢会将泰式猪颈肉直接酿入蛋包饭,一来美观,二来蛋包饭不嬲讲求蛋香,同饭松软,捞埋蛋包饭咪会好香口好正。但世事往往不如人意,侍应一拎上嚟见到卖相已知出事。所谓嘅泰式猪颈肉系肉酱猪颈肉,系真系literally肉酱,个汁仲要颇稀。食落好奇怪,猪颈肉唔得烟靭,夹埋个酱简直就系灾难。蛋包饭还好,但酱系咪打开嘅蛋包饭之前已经渗晒落d返到,淋batbat,口感好差。呢个价钱真系非常唔合格。
———————————————————
🍗×记住 期望越大。失望越大。鸡翼 $68/6pc× 【6/10】
鸡翼有四种味,见佢呢个名都真系无咩期望,但咁样反而有啲惊喜。今次嗌咗原味,味道系普通烧烤炸鸡翼。鸡翼size唔错,仲包埋鸡翼尖,皮都炸得十分脆,但问题就嚟啦。食落去鸡翼系无肉味,肉汁几滴都无,可以知道系炸嘅时候温度唔够高,时间唔够快。但呢个价钱我觉得还好,但佢个名都咁写你都唔可以expect d咩。
———————————————————
🥤×Strawberry Milkshake/你今日饮左益力多柚子沙冰未呀 $48/each* 【6/10】
饮品非常普通,我谂同你想像中差唔多。Milkshake 味道偏淡,冇咩奶味。柚子沙冰都无咩特别,份量颇细,嗌嘢食无套餐嘅关系下会觉得颇贵。
——————————————————-
总括来讲,呢间餐厅性价比唔高(衬返个名),但由于黄店同空间大嘅关系,我都觉得值得来试试,但拣嘢食真系要小心d,好奇心有时真系会害死人,哈哈。
2024-01-03