MEMOIR 位于食肆林立嘅铜锣湾登龙街,系一间永光中心嘅楼上舖,主打fusion西餐同亚洲菜。餐厅装修简洁优雅,而且有格调,好适合情侣约会或者朋友聚餐倾偈偈。 MEMOIR lunch set 最平 $98,跟餐汤或者沙律,再包饮品,喺铜锣湾闹市嚟讲算几抵食。今次同朋友叫左两个set再加配两个小食,好饱好满足。炸软壳虾配虾膏忌廉意大利粉 $148 - 软壳蟹食得多,软壳虾第一次食。个人几钟意,方便唔使剥壳。👍🏻 意粉al dente,带虾味嘅忌廉汁黐晒落意粉,令每一啖入口都充满鲜味。 慢煮美国猪扒配薯蓉 $158 - 猪扒超厚切,劲大份,一个女仔食差D食唔晒。😵 慢煮猪肉质嫩滑多汁,唔会柴皮。 水牛城鸡翼 跟餐 +$68 - 一客4只,个汁辣辣哋酸酸哋好惹味。 和风紫菜薯条配黑松露酱 跟餐 +$38 - 冇错我哋仲叫个另一样炸嘢!估唔到$38份量都几多,逐条薯条点黑松露酱好滋味。 黑加仑子薄荷特饮 跟餐 +$48 - 呢排天气咁热 🫠 真系要叫番杯冰凉嘅特饮。特饮系定好甜度,冇得自订,但口味恰当适中,唔会太甜。黑加仑子加薄荷味好消暑。饮饮吓发现个杯入面有富士山 🗻 超靓好啱打卡。 识

今次同朋友叫左两个set再加配两个小食,好饱好满足。

识得揾嘅话,会发现好多楼上餐厅都系hidden gem!💎
  • 和风紫菜薯条配黑松露酱