平时极少食素,今日好同事带我食精致嘅素食午餐,呢间素食餐厅位于上环地下舖位,装修正常,入到黎斋睇环境估唔到啲菜式系咁精致。午餐有两款拣,分别系三道菜同四道菜。今次系我第一次黎,就拣个入门嘅三道菜试吓,价钱$188另加一,包咖啡或茶。每道菜都可以三款拣一款,有啲菜式要加钱,餐牌清楚写明菜式是否符合唔同素食者嘅要求。菇丝粉皮第一道菜菇丝粉皮卖相唔错,一大块薄薄粉皮晶莹剔透,上面有一pat芝麻酱同菜丝装饰,下面有唔少好似鸡丝嘅杏鲍菇丝,个样真系好似鸡丝,食落爽爽哋,似海蜇,加埋少少青瓜丝,真系好似食紧鸡丝粉皮。黄金梛菜花第二道菜系黄金梛菜花,一客三件梛菜花,整得好似黄金虾,热辣辣,系辣嘴嘅。咸蛋黄啱啱好,唔过咸但系好香。加埋啲香滑南瓜蓉一齐食好好味。梛菜花下面有啲烩杂菌,蚝油味重。菠萝咕噜菇最后一道菠萝咕噜菇份量唔少。非常惊喜嘅系厨师用杏鲍菇同猴头菇真系整到好似咕噜肉咁,唔单止形似,连食落口都系外脆内稔,个脆皮仲要好薄,超正。个汁有甜梅汁,当然系正宗咕噜汁嘅味。配料仲有新鲜菠萝,青苹果同甜椒。跟𩠌仲有一碗菜饭,饭粒粒粒分明,湿润度适中,食哂成碗饭好饱。餐饮我要左热柠水,冇特别。好同事叫左四道

菜饭

餐饮我要左热柠水,冇特别。

好同事叫左四道菜,分享左甜品俾我食。
菠萝雪芭

呢个菠萝雪芭唔系斋雪芭咁简单,下面有一片薄菠萝片,最下底仲有脆饼碎加添口感。
芒果酱梛汁糕同桂花糕

芒果酱梛汁糕同桂花糕一口一啖,味道正常。

总括而言,呢餐带俾我非常惊喜嘅一餐素食体验,估唔到食素食到好似食肉咁,仲好饱肚。当然价钱唔平。至于服务方面就差啲,个别外籍服务员态度几差,扫兴,绝对需要改善一下。
2021-06-17
菠萝雪芭