2017-10-12
是日返工又有个两个几钟既长lunch决定要食好啲慰劳下自己既monday blue..中环最后一间想食又未试既拉面就系呢间喇同事发现新大陆原来香港有以《坊》作街名既街道,无错就系九如坊喇行哂啲斜路上到黎间舖先岩岩开,坐低睇下menu发现只有一碗拉面系有四块紫菜仲要写住系no.1!所以用左两秒就决定好要叫呢碗无几耐同事叫既玉子拉面就先上,哇点解同张相块紫菜差咁远明明系好阔架嘛,上到黎系同一块四周紫菜一样仲要得一块开始担心我果碗既时候就黎到喇都ok既!同相唔系差太远汤:呢间舖出名在个猪骨浓汤,浓就唔系话超浓,但都有返咁上下杰,feel到啲胶质又唔会饮完觉得重味精面:幼身面质弹牙,有返咁上下质素叉烧:个人觉得太多肥膏喇,同埋肉味可以再浓味少少蛋:够溏心,岩岩好个汤系杰出既,成碗拉面有别于平时好鬼重口味果啲,清清地几好,但系呢个价钱我谂我都系会行上少少去另一间沾面舖食
中环最后一间想食又未试既拉面就系呢间喇
行哂啲斜路上到黎间舖先岩岩开,坐低睇下menu发现只有一碗拉面系有四块紫菜仲要写住系no.1!所以用左两秒就决定好要叫呢碗 无几耐同事叫既玉子拉面就先上,哇点解同张相块紫菜差咁远明明系好阔架嘛,上到黎系同一块四周紫菜一样仲要得一块开始担心我果碗既时候就黎到喇
面:幼身面质弹牙,有返咁上下质素
叉烧:个人觉得太多肥膏喇,同埋肉味可以再浓味少少
蛋:够溏心,岩岩好