2017-08-18
约咗人嚟到尖沙咀美丽华六楼嘅My Day,呢度系俾新人摆酒或举行宴会嘅地方。如果无包场嘅话夜晚就会提供半自助餐,呢晚我哋就嚟试试。场内色调用浅绿同白色为主,布置充满西式婚宴气氛。除咗大圆台之外,亦有多张长方形台。餐厅仲有户外位,可以俾新人晌呢度举行证婚仪式,而且仲有开扬嘅尖沙咀闹市景。然后就睇睇自助区嘅食物,主要系头盘同沙律,分别有薯仔沙律、红菜头沙律、辣肉肠长通粉同多款冷切肉,另有几款生果、罗马生菜、紫生菜、青瓜、车厘茄、粟米、黑橄榄、鹰咀豆、烟肉干、烘面包粒、芝士粉同四款唔同口味嘅酱汁,俾食客自己调配沙律。肉眼所见,当晚嘅冷切肉至少有五六款。餐厅提供嘅系半自助餐,其中一啲食物系限额嘅、一啲食物就可以去自助区任意享用。入面嘅主菜就系每人一份,价钱由二百几至三百几左右,其中两款儿童餐就唔洗一百,另设加一服务费。海鲜拼盘,分别有龙虾、海虾、翡翠螺、松叶蟹脚同青口,数量方面系按人数发放。当晚嘅龙虾几大只,翡翠螺肉厚弹牙,青口嫩滑,松叶蟹脚鲜咸,其余四款嘅质素唔错,如果可以任食就好喇。另外,仲有面包多士。自助区嘅冷切肉几香口,我最钟意加咗彩椒同黑椒𠮶两款。蔬菜都几爽嫩,而生果类嘅菠萝、哈密瓜
如果无包场嘅话夜晚就会提供半自助餐,呢晚我哋就嚟试试。
场内色调用浅绿同白色为主,布置充满西式婚宴气氛。
除咗大圆台之外,亦有多张长方形台。
肉眼所见,当晚嘅冷切肉至少有五六款。
另外,仲有面包多士。
自助区嘅冷切肉几香口,我最钟意加咗彩椒同黑椒𠮶两款。蔬菜都几爽嫩,而生果类嘅菠萝、哈密瓜同火龙果都几香甜多汁。餐汤方面,呢晚系青豆汤,质感都几creamy。
然后就上主菜嘅美国顶级肉眼扒,餐牌写有十安士重,仲用露笋、炒杂菌、沙律同薯条伴碟,同埋跟咗黄芥辣、茄汁同烧汁点嚟食。
法式烧乳猪配法国血橙烧汁,伴碟嘅甘笋同加咗番茄酱嘅杂菜有解去肉类腻感嘅作用。
餐饮就拣咗热柠茶,餐后饮几消滞。
食完主菜,侍应就拎咗一份甜品拼盘嚟,同海鲜拼盘一样每款嘅数量都系按人数发放。呢个拼盘有啲似英式下午茶,卖相讨好。
甜品名系我凭外观同味道嚟估,纽约芝士蛋糕、蓝莓芝士蛋糕口感滑;布朗尼入面有榛子果仁,朱古力味浓郁中带甘涩;绿茶蛋卷嘅绿茶味唔重,但口感唔错;原味同绿茶曲奇细细件咁,都几松脆。
椰汁奶冻香滑;芒果布甸质感唔硬,几唔错;焦糖炖蛋甜味唔高;杞子桂花糕整到成个心形,味道清清甜甜;啫喱糖就色彩缤纷。
(附上影片,openrice要电脑桌面版先可以睇到)