铜锣湾好多餐厅都满座或要排长龙,可能系新开无耐嘅关系,澳门逸园中心嘅New York Diner就无乜人,不过坐低无耐都有六、七成满。装修系比较摩登嘅感觉。我觉得呢个高身台系整间餐厅中最有特色嘅,天花板上仲挂咗倒转嘅楼宇模型。呢度嘅美国菜以汉堡包同扒类等偏向多肉类嘅菜式为主,我哋最后叫咗$428(未计加一)嘅二人晚餐嚟试试。是日餐汤系杂菌忌廉汤,质感非常浓稠,杂菌碎比例唔多,不过都够味。脆炸鱿鱼圈,就咁睇餐牌以为纯粹只有鱿鱼圈,实际仲有鱿鱼须。表层炸浆唔平均,不过鱿鱼肉弹牙。另外两种酱,白色𠮶款几酸香讨好。太平洋海鲜薄饼,配料有虾肉、墨鱼仔、鱿鱼圈、青口、杂菌、车厘茄同豆苗,芝士适中,菇菌味较浓,番茄酱味似被完全盖过。批底方面就较松,我哋比较偏好薄身脆口𠮶种质感。纽约客烤肉眼扒,我哋拣咗五成熟。肉眼扒厚身,外层焦脆度唔强,本身调味唔算浓,但肉质松化,可以点少少烧汁嚟食。底下就有意大利青黄瓜(西式版翠玉瓜)、烤番茄同炸薯角配茄汁,食得太多肉类,绝对需要蔬菜嚟中和一下。海洋梳打,𠮶两条鲸鱼(其实系软糖)似晌海洋畅泳紧咁,非常吸睛。入面仲有鲜蓝莓、柠檬片同椰果,系偏甜嘅梳打特饮嚟。草莓柚子沙
装修系比较摩登嘅感觉。
杂菌忌廉汤
脆炸鱿鱼圈
太平洋海鲜薄饼
纽约客烤肉眼扒
海洋梳打
草莓柚子沙冰
草莓柚子沙冰,用咗鲜士多啤梨、薄荷叶同柠檬片点缀,卖相好靓,威化纸蝴蝶仲有锦上添花嘅作用。沙冰打得幼细,柚子味比士多啤梨味更突出,非常非常非常消滞,佢完全可以减轻肉类带嚟嘅腻感。
是日甜品

餐厅嘅食物份量适中,多数以肉类为主,配菜嘅薯角占只碟一半,满满嘅淀粉质,食完其实几饱。
草莓柚子沙冰