餐厅: 梨泰園韓國餐廳
资讯:

2016-05-11 800 浏览
老公生日啦~~~~~同佢去边食饭好?老公做开西/日餐,食呢D野实俾佢弹中菜佢又唔LIKE (正一西人)不如就韩野啦~ 仲要系正宗个只~ 金巴利道已经变左韩国街啦,由街头到街尾,不论咩韩食都有不过呢间梨泰园,不论由装修/名称都系最传统个只,所以就拣左呢度~呢度既门面虽然细细,但入面地方都几大~ 而且见到D位都好阔落,唔怕撞到隔离枱啰~我地七点到,都仲未有人,不过七点后已经开始坐满了~ 不过见帮衬既,都唔系后生仔,(有D仲以系韩国人添) 既然可以吸引到呢班高消费族群,我都应该无拣错~XD 打开MENU ,完全同身在韩国无两样~(除左有中文字啦) 见到D相全部都系韩式得不得了~呢度既食物都系偏大份,所以适合5-6人黎一齐黎 (所以D枱都系多人枱为主啦)~每枱已有一个内置的烧炉唔同睇少呢D内置式的炉,分分钟价值不菲,同个D用GAS炉既系绝对系唔同LEVEL架~ 另一个我拣呢度既原因就系呢D前菜啦~ ~~~~其实呢D前菜比烧肉要更多功夫,又要洗,又要切,又要腌定留意下平时去个新式既韩食店已经无机会食到尼架啦~ 只有一定正宗同贵价的韩店先仲有呢个排场~呢几个前菜,甜,酸,辣都有齐~当中的泡菜更系我
老公生日啦~~~~~
同佢去边食饭好?
老公做开西/日餐,食呢D野实俾佢弹
中菜佢又唔LIKE (正一西人)
不如就韩野啦~ 仲要系正宗个只~
金巴利道已经变左韩国街啦,由街头到街尾,不论咩韩食都有
我地七点到,都仲未有人,不过七点后已经开始坐满了~
不过见帮衬既,都唔系后生仔,(有D仲以系韩国人添)
既然可以吸引到呢班高消费族群,我都应该无拣错~XD
打开MENU ,完全同身在韩国无两样~(除左有中文字啦)
见到D相全部都系韩式得不得了~
每枱已有一个内置的烧炉
另一个我拣呢度既原因

就系呢D前菜啦~ ~~~~
其实呢D前菜比烧肉要更多功夫,又要洗,又要切,又要腌定
留意下平时去个新式既韩食店已经无机会食到尼架啦~
只有一定正宗同贵价的韩店先仲有呢个排场~
呢几个前菜,甜,酸,辣都有齐~
当中的泡菜更系我既至爱,因为佢系鲜泡菜,即系唔系腌到淋哂个D,仲有菜既爽脆同鲜甜~
我老公就最LIKE食好似豆角, 一条条的,浓味D, 但辣得黎又野味
不过有一味好搞笑的,就系肠仔,仲要似似未煮过的肠仔~ HAHA
酸木耳同酸酸爽爽好开胃,菠菜芽菜好香麻油味~
蛋饼同绿色的饼都系混和左菜系入面,味道较淡,但几饱肚~
仲有两旧好甜的甜薯,连D汁都好甜,我用黎做饭后甜品~XD
虽然D前菜好好味,不过系无得REFILL的~

食韩烧一定要加菜的,不过呢度既菜系要俾钱 的,60蚊
俾得钱,当然质素都有番咁上下啦~
有齐平时既唐生菜,薄荷叶,蒜头,仲有青辣椒添~
食韩烧,一定要食五花肉
呢度200G 148蚊~
五花肉肥厚适宜,仲切得好靓,方方正正~
呢度有人帮我地架,加埋个前菜,一枱都系,好有气势呀~
五花肉黎讲,呢个猪味好浓,沾上酱汁同生菜同食,食唔停口呀~
可惜D肉切薄左少少,变得好易烧到干身~
如果再厚切番少少就更好了。
老公钟意食牛,当然要点番个牛啦
呢个牛肋骨肉 198蚊200G
牛肋骨肉因为痴住骨,一般都较嫩滑
呢个牛肋骨肉同平时个D有D唔同
比较厚切,要烧耐D,开头见阿姐姐烧咁耐,心谂,死啦,牛黎架,会唔会好韧架
不过食落又OK㖞,牛味好浓,一D都唔韧~!
但如果系薄切的话我觉得会更好~
呢个辣泡菜猪肉汤真系超级正
D料好足,而且辣得黎又唔呛喉~
入面仲有超多料,有豆腐,猪肉,仲有韩国年糕,饮1碗都饱~
如果冬天饮呢个汤真系暖到上心口~

再黎呢个石头锅蛋真系好得意
无试过咁样食蒸蛋,虽然好似好厚,D蛋亦都唔似中式蒸水蛋咁顺
上枱时D蛋系好涨卜卜的,冻左D蛋会下陷少少,不过都唔影响佢既味感
加入左唔少蔬菜,食落唔会好溜,仲有D口感~
少少咸咸地,几好味
因为实在太饱,打包左呢个回家,第二日再翻热食,依然好味如旧~

好彩老公都好满呢餐生日饭

返屋企,我竟然仲有礼物收添~XD
(提早的母亲节礼物)
老公生日,我收礼物~
O BA sa rang hae yo~
题外话/补充资料: 呢度既待应好好人,好周到,斟水唔使叫,会自动波~
2016-05-05
庆祝纪念